Columns & Opinie

Ewout de Ruiter

De grote graver?

Glasvezel, eigenlijk had ik gedacht dat ondertussen al een groot deel van Nederland door KPN van glasvezel voorzien zou zijn. Zij willen namelijk van de koperkabels af. Kabels die al vele decennia in de grond liggen en aan het einde van de technische mogelijkheden geraken. Verbaasd was ik dan ook toen ik onlangs hoorde dat KPN eigenlijk nog lang niet overal glasvezel heeft liggen. Het is met name Delta die de markt van Glasvezel beheerst. Voor KPN is dit blijkbaar een situatie die zij onacceptabel vinden. Van de grootste op kopergebied naar een middelmaat op glasvezelgebied - dat kan natuurlijk niet, vinden ze.

Paul Petersen

AI-gekte. Houd je hoofd erbij

Nederland doet volop mee in de AI-race en ziet kansen in deze technologie. Volgens Minister van Economische Zaken & Klimaat, Micky Adriaansens, zijn talent, rekencapaciteit, samenwerking én goede wet- en regelgeving noodzakelijk om deze kansen daadwerkelijk te benutten. Tegelijkertijd wordt er in de tech gemeenschap ook gewaarschuwd voor de gevaren van AI. Kunstmatige intelligentie die uitlegt waarom het bepaalde keuzes maakt pakt dit probleem aan.

Ewout de Ruiter

Vindbare paaseieren?

Op weg naar een afspraak was ik even uit mijn auto gestapt om iets lekkers te halen bij een tankstation. Dit uiteraard nadat ik mijn iPad uit het zicht gelegd had. Vlak bij de shop, een meter of 100 vanaf mijn auto, kreeg ik via mijn telefoon de melding dat ik mijn iPad achtergelaten had en of dat wel de bedoeling was. Een geruststellende mededeling van de geweldige functie 'find my device', die al jaren op elke iPad en iPhone te vinden is.

Paul Petersen

De Europese industrie bruist van energie

Politici bewijzen nog maar eens hoezeer zij aan de zijlijn staan te roeptoeteren. De Belgische premier Alexander De Croo waarschuwde dat de Europese industrie verandert in een ‘economisch museum’. Als er één sector is waar de ontwikkelingen door een stuwende moderniseringskracht over elkaar heen buitelen, dan is het de industrie. We moeten politici met de feiten van repliek voorzien.

Ewout de Ruiter

Appels of peren?

Moet de salderingsregeling blijven of toch afgeschaft worden? Daarover zijn de meningen sterk verdeeld. De Eerste Kamer was in ieder geval helder. Het idee van Rob Jetten om de regeling af te bouwen verdween in de prullenbak waardoor de regeling voorlopig blijft.

Uitgelicht