Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Overheid en politiek

Nieuwe basislijst met sleuteltechnologieën voor toekomst Nederland

Sleuteltechnologieën, ze gaan de manier waarop we in de toekomst leven, leren, innoveren, werken en produceren veranderen. Ze zijn voor Nederland essentieel bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en leveren een bijdrage aan onze economie. Samen met de NWO, en in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), heeft TNO de basislijst sleuteltechnologieën uit 2018 herijkt naar 44 technologieën verdeeld over 8 categorieën.

De basislijst uit 2018 heeft een inhoudelijke verdieping en verrijking gekregen. De huidige lijst is aangepast op basis van de actuele ontwikkelingen in de maatschappij én in de wetenschap en technologie wereldwijd. De nieuwe lijst reflecteert bijvoorbeeld de snelle opmars van kunstmatige intelligentie, het belang van quantumtechnologie en de klimaattransitie.

Basis voor de kennis- en innovatieagenda
Deze lijst van 44 sleuteltechnologieën speelt een belangrijke rol in de kennis- en innovatieagenda (KIA) Sleuteltechnologieën, de sleuteltechnologieontwikkeling binnen de Topsectoren, het Nationaal Groeifonds en NWO-calls, en vormt de basis voor de inzet van regionale middelen en EU-cofinanciering.

Daarnaast vormt deze lijst de basis voor de Nationale Technologiestrategie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die later dit jaar wordt bekendgemaakt.


Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie
Meer nieuws over Overheid en politiek