Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Eerste 3D-geprinte huizen met meerdere verdiepingen in 2025 opgeleverd

Drie jaar geleden rolde het eerste betongeprinte huis dat voldeed aan alle strikte bouwvereisten uit de 3D-printer. De woning, bekend onder de naam Milestone, werd daarmee het eerste 3D-betongeprinte huis in Europa dat daadwerkelijk wordt bewoond. Nu maakt het consortium  bekend dat er een vervolg komt. In het eerste kwartaal van 2025 start de bouw van vier nieuwe en verbeterde 3D-geprinte koopwoningen.

Een schets van de 3D-geprinte woningen die in de wijk Bosrijk in Eindhoven verschijnen.

De nieuwe huizen komen in de wijk Bosrijk in Eindhoven te staan. Na de zomervakantie start de verkoop van de woningen die tussen de 110 en 125 vierkante meters groot zijn. Vervolgens wordt begin 2025 gestart met de realisatie van de woningen. De voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang. De planning is dat de nieuwe bewoners al in de zomer van 2025 hun intrek kunnen nemen in de woningen.

Het meest in het oog springend aan de vier nieuwe woningen is dat wordt opgeschaald van één naar twee en zelfs drie bouwlagen. Daarnaast worden de lessen die geleerd zijn bij de eerste woning meegenomen in de ontwikkeling van de volgende vier huizen.

Zo wordt de geprinte gevel nu los opgebouwd uit een dragende binnenmuur en een losse buitenmuur met daartussen isolatiemateriaal, waardoor het concept een circulair karakter krijgt en de geprinte onderdelen kunnen worden hergebruikt. Bovendien maakt dit de uitvoering een stuk eenvoudiger en kunnen ontwerpers het geprinte beton in de toekomst los gebruiken, in combinatie met andere bouwmaterialen.

Een andere grote ontwikkeling is het garanderen van een constante kwaliteit van het geprinte beton. De onderzoekers aan de TU/e hebben daarvoor alle processen in de printer gemodelleerd en hebben die kennis gedeeld met de printfabriek van partner Saint-Gobain Weber Beamix. Deze combinatie van kennisontwikkeling en jarenlange bedrijfservaring maakt het mogelijk de stap te maken naar het printen van vier woningen tegelijk, met de zekerheid dat het geprinte beton aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet.

Samenwerkingsverband
Project Milestone is een uniek samenwerkingsverband tussen de gemeente Eindhoven, de TU/e en industriële partners Saint-Gobain Weber Beamix, bouwbedrijf Van Wijnen, Houben/Van Mierlo Architecten en Witteveen+Bos. Deze partijen zijn een samenwerking aangegaan om in totaal vijf betongeprinte woningen te realiseren in Eindhoven.

Hoogleraar Theo Salet leidt de onderzoeksgroep aan de TU/e waar onderzoek wordt gedaan naar het printen van beton en is één van de initiatiefnemers achter dit samenwerkingsverband. Deze innovatieve techniek draait om het digitaliseren van het hele bouwproces, van ontwerp tot en met de uitvoering. Dit leidt tot tijdwinst en dus kortere doorlooptijden van bouwprojecten, en een hogere productiviteit en daarmee verbonden lagere bouwkosten.

De betonprinttechniek voegt daar specifiek twee voordelen aan toe. De techniek is duurzaam door een lager materiaalverbruik en maakt door een grote vormvrijheid industrieel maatwerk mogelijk. “De focus ligt momenteel vooral op het opschalen van de techniek. Alleen daarmee komt de technologie ook breed beschikbaar en kunnen de voordelen worden benut”, aldus Salet.

Opschalen
Opschalen van deze innovatieve printtechniek kun je niet alleen. Beton, printer en ontwerp moeten nauw op elkaar zijn afgesteld. Dat kan alleen door de samenwerking van alle partners in een bouwteam. Salet is trots dat het Milestone-project nu een mooi vervolg krijgt, en verwacht dat het hier niet stopt. “Er zijn nog verschillende zaken in ontwikkeling die we nu nog niet hebben kunnen toepassen. Denk aan de duurzame en slimme betonsamenstellingen waarbij het beton meet wat de conditie is, maar ook wapeningsystemen waarmee in de toekomst ook vloeren kunnen worden geprint.”

Aan de TU/e wordt, voor een volgend project, ook verder gewerkt aan de ontwikkeling van een digitale kopie van de werkelijkheid (digitale twin) waarmee via kunstmatige intelligentie de printer zelf de kwaliteit bewaakt en waar nodig bijstuurt.


Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie