Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Anticonceptie van de toekomst: een klepje in de eileider die opent wanneer dat gewenst is

Vanuit een diepgewortelde wens om de wereld een beetje mooier te maken legde Peter van de Graaf jaren geleden de basis voor start-up Choice for Women. De droom van deze Industrial Designer is dat uiteindelijk alleen kinderen worden verwekt wanneer zij echt gewenst zijn. Met een team van zo'n veertig zeer gemotiveerde engineers, hoogleraren, gynaecologen en andere professionals werkt hij aan de anticonceptie van de toekomst: een klepje in de eileider gebaseerd op microtechnologie die opent wanneer dat gewenst is. Choice heeft een belangrijke mijlpaal behaald: de eerste dierproeven zijn gestart.

Choice for women- het ultieme streven
Het uiteindelijke streven van Choice for Women is om de Choice Two te ontwikkelen dat werkt door middel van twee kleine klepimplantaten, elk één in de twee eileiders van een vrouw. Deze implantaten worden tijdens een korte, poliklinische procedure geplaatst, zonder operatie. In de eileiders scheiden de gesloten Choice-kleppen nu mannelijk sperma van het vrouwelijke eitje, waardoor de conceptie van kinderen wordt voorkomen.

Wanneer een vrouw besluit dat ze klaar is om een kind te krijgen, is er alleen een draadloos signaal nodig en opent het Choice-systeem de kleppen. De vrouw is nu klaar om zwanger te worden. Buiten de korte momenten waarop de kleppen worden geopend of gesloten, bevat het Choice-systeem geen actieve elektronica. Het Choice-systeem bevat ook geen batterijen. Choice werkt als een omkeerbaar sterilisatiesysteem. Het blokkeert de eileiders, tenzij een vrouw anders beslist. Het bevat geen hormonen of andere actieve chemische componenten.

“Het opstarten van Choice for Women heeft een lange aanloop gehad, “vertelt Peter. “Het is jaren geleden geboren uit een gevoel van onrust over waar we met de planeet naartoe gaan. Ik las ooit over hoe een oplossing is ontwikkeld voor kinderen met waterhoofden. Het idee om het hersenvocht af te voeren met een drain is bedacht door een loodgieter met een kind met een waterhoofd. Zijn eigen kind heeft hij niet meer kunnen redden, maar inmiddels kunnen kinderen met een waterhoofd een gewoon leven leiden. Ik vond dat zo inspirerend. Dat heeft ertoe geleid dat ik op het idee kwam een oplossing te bedenken die ertoe leidt dat kinderen alleen worden verwekt als ze echt gewenst zijn. Het idee dat ontstond is om met micro-technologie blokkades te ontwikkelen voor de eileiders van vrouwen die open en dicht kunnen zodat zij zelf in de hand hebben wanneer zij een kind willen of niet.”

Micro-technologie voor non-invasieve (anti)conceptie

Lange adem vereist en vrouwelijk engineer zeer gewenst
“Voor investeerders geldt dat dit geen fast exit product is. Over anderhalf à twee jaar beginnen we met de klinische testen. In totaal dus zo’n vier à vijf jaar voordat een eerste product op de markt van zijn. Naast investeerders is belangrijk om een heel goed team te hebben. Mensen die innovatief kunnen denken. Wat ook belangrijk is, is dat het geen technology-push, maar een market-pull product wordt. Bijvoorbeeld doordat vrouwenorganisaties ons product onderschrijven. En vrouwelijke engineers die willen bijdragen aan ons product zijn heel welkom. In zowel de techniek als onder investeerders, tref je in Nederland met name mannen aan. Een vrouwelijke engineer, zou gezien de aard van dit product heel welkom zijn in ons team.”

Bron: Brainport Eindhoven


Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie