Machinebouw event 2023
Noteer 12 december in uw agenda
Het Machinebouw event 2023 staat in het teken van praktische toepasbaarheid van Industrie 4.0, Big Data, IIoT voor machinebouw en haar klanten. Met als thema: Machinebouw, van traditioneel naar smart.
Hoe denken toeleveranciers mee in het bedenken van slimme oplossingen? Dat is de vraag die centraal staat tijdens het Machinebouw event 2023. Er verandert immers veel. Neem alleen al alle mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en het feit dat draadloze technieken meer en meer geïntegreerd moeten gaan worden. Daar komt nog bij dat er dit jaar een nieuwe machinerichtlijn is gepubliceerd die in 2027 ingevoerd gaat worden. Op het Machinebouw event 2023 wordt u geheel bijgepraat en staan op 12 december in Congrescentrum 1931 in Den Bosch 43 bedrijven voor u klaar die u kunnen helpen uw producten klaar te stomen voor de toekomst.
Zoals gebruikelijk staat een groot deel van de dag in het teken van diverse lezingen. Er wordt ingezoomd op energiebesparing het verkorten van het ontwerp- en engineersproces en het gebruik en visualisatie van data – om maar een paar van de onderwerpen te noemen. Daarnaast is er een minibeurs waar alle deelnemende bedrijven hun highlights tonen en veelal ook demonstreren.
Lezingen
De dag wordt geopend met een plenaire lezing van Matthijs Varwijk (afbeelding 1). Hij is werkzaam bij AWL, “een machinebouwer met een sociaal hart, een wereldspeler met een lokale ziel”, zoals ze zelf op hun website schrijven. Zijn lezing heeft als titel ‘Innoveren als machinebouwer in een nieuwe markt’.
In een wereld die voortdurend evolueert en wordt beïnvloed door snelle veranderingen in technologie, inflatie, schaarste van middelen en personeel, staan bedrijven voor complexe beslissingen over hun marktstrategie. Om concurrerend te blijven, zijn er situaties waarin het betreden van een nieuwe markt de meest verstandige keuze kan zijn. AWL heeft met succes de logistieke markt betreden, naast haar bestaande klanten in de automotive en metaalverwerkingsindustrie. Deze sessie richt zich op de sleutelvragen die zich voordoen wanneer je een nieuwe markt betreedt: Hoe kun je succesvol zijn in een nieuwe omgeving? Hoe kun je je sterke punten benutten en je zwaktes minimaliseren? Hoe kun je innoveren in een nieuwe markt? In zijn lezing deelt Matthijs Varwijk zijn inzichten en ervaringen als business developer, waarbij hij praktische inzichten en best practices biedt voor diegenen die overwegen om een nieuwe markt te verkennen of zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.
Na de lezing van Matthijs Varwijk wordt het kiezen geblazen. Alle volgende lezingen worden namelijk in vier parallelle tracks gehouden. Is voor u het onderwerp energie belangrijk, dan zijn er vijf lezingen die achter elkaar gehouden worden. Als eerste is dat de lezing van André Kaastra van SEW Eurodrive. In zijn verhaal gaat hij in op het vraagstuk hoe we het energiegebruik van draaiende delen kunnen verlagen. Belangrijk daarbij is niet alleen het op gang brengen van de beweging, maar ook hoe de energie die in de beweging zit, teruggewonnen kan worden als de machine stil gezet wordt. Simpelweg elektrisch remmen en de energie opstoken in weerstanden (warmte dus) is niet meer van deze tijd. Terugwinning van de energie, deze opslaan en weer gebruiken bij het opstarten van de machine is waar we naar toe moeten gaan. André laat zien hoe dit moet.
Ook de lezing van Elincom bouwt voort op dit thema. Zij focussen op DC en batterij-gevoede aandrijvingen met daaraan gekoppeld hergebruik van remenergie en het vermijden van inefficiënte conversieslagen (afbeelding 2). Hoe koppel je laagspanning DC vanuit de batterij met de veel hogere DC spanningen van de tussenkring van de frequentieregelaar? In deze lezing wordt dieper ingegaan op een batterij gevoed industrieel liftsysteem, opgebouwd met standaard componenten.
Bij de lezing van Fortop gaat het om power quality en energie-efficiency. Een vervuilde netspanning zorgt immers voor opwarming van kabels, leidingen en vermogenstransformatoren; storingen, hogere onderhoudskosten en een minder stabiel productieproces; en leidt veelal tot 3% extra energiegebruik. Arjan Pit legt uit hoe dit wordt veroorzaakt, hoe je dit kan meten en kan herkennen, en geeft hij handvatten hoe de power quality te verbeteren is.
‘Energie besparen en duurzaamheid verbeteren via het digitaliseren van machines en installaties’ is de laatste lezing in de serie energie. Valentijn van Ee van Schneider Eletric zal laten zien welke successen ze in hun eigen fabrieken hebben behaald.
Van geheel andere aard is de lezing van Helukabel. Hoe kies je een juiste kabelrups? (afbeelding 3) Dit is de vraag die Perry Gorissen gaat beantwoorden. Hetzelfde geldt voor de juiste connector. Hier is de keuze enorm en is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Janek Kolhosser van Harting biedt u hier een helpende hand.
Wilt u meer weten over modulair en flexibel bouwen van machines, dan zijn er twee lezingen die van belang zijn. Als eerste is dat de lezing van Murrelektronik. Melroy Boogaard helpt u bij de vraag hoe een efficiënte en flexibele machine er uit moet komen te zien. Vervolgens zal Gerjan Woelders van Turck het gaan hebben over efficiëntie en flexibiliteit met decentrale automatisering bij modulaire machinebouw.
Van geheel andere aard is de lezing van Diederick Nab van WAGO. Wat is het stappenplan om tot voorspellend onderhoud te komen? Daarbij is het verzamelen van data essentieel om na analyse inzicht te krijgen in de performance van de installatie (afbeelding 4). Welke stappen er vervolgens genomen moeten worden en welke uitdagingen er zijn, zal hij laten zien aan de hand van een bestaande business case.
Tot slot
Uitgaande van de agenda zal het 12 december een mooi event worden. Plaats van handelen is 1931 Congrescentrum, Oude Engelenseweg 1 in Den Bosch. De dag begint om 9 uur en zal rond 15.30 uur afgesloten worden met een netwerkborrel.
Op het Machinebouw event 2023 wordt u geheel bijgepraat en staan er 43 bedrijven voor u klaar die u kunnen helpen uw producten klaar te stomen voor de toekomst.
De deelnemende bedrijven:
|
|