Machinebouw event 2024
Focus op technologie
Binnenkort is het weer tijd voor het Machinebouw event. De editie van 2024 zet op 3 december in het Congrescentrum in Den Bosch de volgende stap in deze steeds veranderende wereld waar de machinebouwer mee van doen heeft. De wereld waar innovatie en technologie samenkomen. Deze editie nemen meer dan 35 exposanten aan het event deel.
Het Machinebouw-event is de ontmoetingsplaats voor professionals die betrokken zijn bij het ontwerp, de ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde machines en systemen. Tijdens dit event krijgen bezoekers de kans om trends, technologieën en ‘best practices’ in de machinebouw te verkennen. Onderwerpen die aan bod komen variëren van servitisering tot kunstmatige intelligentie en van CSRD-richtlijnen tot energie-efficiëntie. Tijdens het siminar worden inspirerende presentaties gegeven door toonaangevende experts. Verder is het mogelijk om kennis te maken met ‘cutting-edge’ oplossingen en deel te nemen aan workshops en netwerksessies.
Programma
De dag start met de plenaire lezingen ‘Navigeren door turbulente tijden: kansen en uitdagingen voor de machinebouw’, door Gert Jan Braam – Sector Banker Industry bij ING. Machinebouwers gaan door een turbulente periode. Economische stagnatie in Europa, opkomende concurrentie vanuit Azië en geopolitieke onrust zorgen voor grote uitdagingen. Aan het eind van een roerig jaar kijkt ING met u vooruit. Gaat de storm in 2025 liggen? Wat staat de sector te wachten en waar moeten Nederlandse producenten zich op richten? Gert Jan Braam belicht de laatste economische vooruitzichten en inzichten uit een recente onderzoek naar de machinebouwsector.
Na deze plenaire lezing volgen 24 lezingen in zes blokken. De dag wordt afgesloten met opnieuw een plenaire lezingen. Tijdens de presentaties komen de meest recente ontwikkelingen en technologieën voorbij en wordt ingegaan op praktische toepassingen. De thema’s voor dit jaar zijn:
- Kunstmatige intelligentie: Ontdek hoe deze technologie op een succesvolle manier kan worden toegepast en ontvang tips over optimalisatie van onderhoud en machineveiligheid met behulp van deze techniek. Vergroot de impact op het succesvol gebruik hiervan.
- Ontwikkelingen en trends in de machinebouw: Trends op het gebied van de optimalisatie van coderen, universele automatisering, dienstverlening (servitisering), de toekomst van PLC-softwareontwikkeling en ‘smart customization’: het vertalen van technische productkennis binnen een bedrijf naar commercieel configureerbare producten.
- IIoT, digitalisering, industrie 5.0, cybersecurity: Hoe kan zonder uitgebreide IT-kennis worden overgestapt naar digitalisering, hoe kunnen cyberdreigingen op een effectieve manier worden verminderd en hoe kunnen operationele processen worden geoptimaliseerd met ‘real time’-gegevens met sensoren en IoT-apparaten.
- Wetgeving en richtlijnen, duurzaamheid, machineveiligheid: Ontdek de impact van wetgeving en de noodzaak van milieuvriendelijke alternatieven, hoe elektrificatie het antwoord is op duurzaamheidsambities en hoe zonder schakelkasten kan worden gebouwd.
Om u alvast warm te maken, werpen we nu alvast een blik vooruit op een aantal van de lezingen.
De voordelen van bouwen zonder schakelkast
Verplaatst componenten uit de schakelkast naar het industriële veld, dat is waar Bas de Koningh en Koen Wijngaarde van Murrelektronik het over gaan hebben. Door dit installatieconcept zijn installaties transparant, gebruiksvriendelijk en voordelig. Dat komt de concurrentiepositie ten goede.
In het veld, decentraal modulair technologieën combineren, energie-efficiënter handelen, minder complex, vereenvoudigen en slimme oplossingen vinden, dat is wat Vario-X bereikt. 100 % decentrale automatisering zonder schakelkasten. Het Vario-X systeem lost complexere productie-uitdagingen op. Vario-X is een modulair systeem met oplossingen voor elke machinebehoefte tot in het kleinste detail.
Geen tijdrovende installatie meer en instellingstijden en foutbronnen behoren voortaan definitief tot het verleden. Service en uitvaltijden worden aangepast aan productiecycli door voorspellend onderhoud. Het klinkt complex, maar Murrelektronik maakt het eenvoudig.
Vario-X is een flexibel, schaalbaar en vooral open automatiseringsplatform dat oplossingen biedt op alle niveaus en via alle interfaces samenwerkt. De toekomst van automatisering is zonder schakelkasten en zonder perslucht, maar in een netwerk, stekkerbaar en kostenefficiënt
Bescherming originele machineonderdelen
In de machinebouwsector is de bescherming van intellectueel eigendom een steeds urgenter vraagstuk. Namaakonderdelen van lage kwaliteit vormen niet alleen een bedreiging voor de prestaties van machines, maar ook voor de veiligheid en betrouwbaarheid van productieprocessen volgens Gerjan Woelders van Turck.
Woelders, specialist op het gebied van identificatietechnologie, geeft tijdens zijn lezing waardevolle inzichten in de manieren waarop RFID kan bijdragen aan het tegengaan van plagiaat en namaakonderdelen.
RFID stelt fabrikanten in staat om onderdelen te identificeren en te verifiëren als origineel. Dit zorgt niet alleen voor een verhoogde betrouwbaarheid van machines, maar beschermt ook tegen de gevaren die inferieure namaakonderdelen met zich meebrengen. Verder bespreekt Woelders concrete oplossingen en biedt praktische handvatten voor machinebouwers om intellectueel eigendom effectief te beschermen.
Nieuwe Regelgeving voor Industriële Koelsystemen is aanstaande: wat gaat er veranderen, wat zijn de alternatieven?
Elektrische apparatuur wordt steeds compacter, wat de noodzaak van lokale actieve koeling alleen maar vergroot. Daarbij wordt Corporate Sustainability Reporting Directive (CRDS) geïmplementeerd waarbij bedrijven gedetailleerde rapportages over hun duurzaamheidspraktijken moeten maken. In diezelfde trend worden nieuwe regels van kracht die het gebruik van F-gassen (fluorhoudende broeikasgassen) in industriële koelsystemen verder zullen beperken en in enkele jaren zelf geheel te verbieden. Tijdens deze lezing bespreekt Hans Zijlstra van Elincom de impact van deze wetgeving en de noodzaak om te schakelen naar milieuvriendelijke alternatieven en wat dat betekent voor koelapparatuur. Elincom Electronics is, als Benelux distributeur van Seifert Systems, hierop voorbereid en deelt inzichten over innovatieve koeltechnologieën en oplossingen die zowel effectief als duurzaam zijn.
Cybersecurity voor machinebouwers
Cyberaanvallen richten zich steeds vaker op de industrie, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het World Economic Forum. In tegenstelling tot andere sectoren, heeft de productiesector vaak onvoldoende middelen om goede beveiliging te garanderen. Als reactie hierop dwingt nieuwe Europese regelgeving, zoals NIS2, bedrijven om meer aandacht te besteden aan cybersecurity. Daarnaast stellen verzekeringsmaatschappijen steeds hogere eisen vanwege het toegenomen risico, specifiek voor OT-security. Bij machines met bewegende onderdelen kunnen cyberrisico’s immers direct leiden tot veiligheidsrisico’s.
Deze presentatie van Thomas Vasen, Business Development Network Security van HMS Networks onderzoekt het belang van het integreren van beveiliging in de architectuur van machines. Door deze securitymaatregelen te integreren, kunnen machinebouwers effectief cyberdreigingen verminderen, de operationele veiligheid waarborgen en hun klanten helpen te voldoen aan de regelgeving. Zo wordt er onder andere stilgestaan bij de volgende onderwerpen:
- Segmentatiestrategieën: Hoe worden machines opgedeeld in veilige zones om toegang en risico’s te beperken?
- Datastroombeheer: Wat is het belang van datastromen in mijn machine en hoe wordt gevoelige informatie beschermd?
- OT/IT segmentatie: Waarom is een afbakening tussen het klantnetwerk en mijn machinenetwerk van belang?
Menselijk gedrag en manipulatie van machineveiligheid zijn te voorspellen, ook met AI.
Mens en machine gaan per definitie niet samen. Toch kun je de rechtlijnigheid van een proces en de creativiteit van de mens dichter bij elkaar brengen. Veiligheidsoplossingen werken alleen goed als je het handelen van de mens erin betrekt. Het tegendeel is ook waar: de beste veiligheidscomponenten zijn geen garantie dat het veilig is. Een oplossing met AI kan best helpen, maar alleen als je de invloed van menselijk gedrag goed onderzoekt en erin betrekt. Tijdens de lezing van Arno Meijer, Expert Machineveiligheid bij EUCHNER (Benelux) B.V. wordt het publiek een interessante spiegel voorgehouden en worden tips gegeven om hier voordelen uit te halen.
3D radartechnologie in machineveiligheid
Radartechnologie speelt al jaren een sleutelrol in geavanceerde detectiesystemen en biedt unieke mogelijkheden die beter zijn dan traditionele methoden. Waar traditionele sensoren vaak storingen ondervinden door factoren zoals stof, licht en spanen, biedt radartechnologie een robuuste en betrouwbare oplossing. Radiogolven hebben geen last van deze verstoringen waardoor objecten en personen nauwkeurig worden gedetecteerd.
Inxpect loopt voorop in het ontwikkelen van uiterst betrouwbare radarbeveiligingssystemen voor de industriële automatisering. Zelfs in de meest uitdagende omgevingen blijven de veiligheidssystemen betrouwbaar functioneren, waardoor bedrijven beter kunnen vertrouwen in hun veiligheidsoplossingen. De presentatie wordt namens fortop automation & energycontrol B.V. gegeven door Lorenzo Nava, Chief Product & Technical Officer bij Inxpect. Hij leidt de innovatie en ontwikkeling van geavanceerde veiligheidsproducten op basis van radartechnologie voor industriële toepassingen.
Interactief
Ook dit jaar staan er weer exposanten met demo’s, die bekeken en getest kunnen worden. Tussen de seminars door is er onder het genot van een hapje en een drankje de ruimte om te netwerken, bij te praten en dieper in te gaan op de thema’s.
Zoals gezegd wordt het evenement gehouden op 3 december van 09.00 tot 16.30 uur in Congrescentrum 1931, Den Bosch.
Bezoek de website voor meer informatie en schrijf u in voor dit gratis te bezoeken evenement.