Atlas-robot van Boston Dynamics kan rennen, springen en nu grijpen en gooien

Boston Dynamics heeft weer een indrukwekkende video uitgebracht van zijn menselijke robot, Atlas. De robot kon dankzij zijn voeten al over complex terrein rennen en springen. Nu heeft de robot handen. De klauwachtige grijper bestaat uit één vaste vinger en één bewegende vinger. Deze rudimentaire grijpers geven de robot een nieuw leven. Plots wordt de Atlas iets dat dichter bij een mens staat, met het vermogen om alles op te pakken, te gooien en los te laten wat het zelfstandig kan grijpen.

Terwijl het in eerdere filmpjes vooral ging om een ingewikkeld parcours afleggen of het uitvoeren van een swingend dansje, laat robot Atlas in de nieuw vrijgegeven video zien hoe hij een houten plank bevestigt aan een stelling om een brug te vormen. om er dan gezwind over te lopen, naar boven te klimmen en een ‘collega’ een tas werktuigen toe te werpen. Maar de gereedschapstas moet naar het tweede niveau van de structuur – iets wat Atlas blijkbaar besefte en gooit de tas snel een aanzienlijke afstand. Boston Dynamics beschrijft deze laatste manoeuvre: “De laatste beweging van Atlas, een omgekeerde 540-graden, meerassige flip, voegt asymmetrie toe aan de beweging van de robot, waardoor het een veel moeilijkere vaardigheid wordt dan eerder uitgevoerde parkour.”

Columns

Paul Petersen 22 maart 2023

Chriet Titulaer

Ik mis echter een persoonlijkheid als Chriet Titulaer, die dingen op een eenvoudige manier tot leven brengt, waardoor de technici in de wereld zich verenigd voelen.
Jan W. Veltman 8 maart 2023

Hoe om te gaan met steeds meer transitoren op één chip

In de tijd van mijn grootouders heerste bij sommigen het waandenkbeeld dat koeien na het passeren van een stoomtrein geen melk meer zouden geven. Nu heerst bij een groeiend deel van de bevolking het waandenkbeeld dat met de invoering van 5G mensen met Corona besmet worden.
Meer columns & opinie