Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Opleidingen/Onderwijs

Robotics Centre van Universiteit Twente officieel gestart

Het Robotics Centre van de Universiteit Twente is sinds januari officieel gestart. Het Robotics Centre is de plek waar studenten worden opgeleid en partners als (semi-)overheden, bedrijven, NGO’s en kennisinstellingen samenwerken aan robotica-oplossingen die ons dagelijks leven moeten verbeteren.

Steven van Roon, manager business & operations van het Robotics Centre van de UT: ‘Robotica is al jaren een snelgroeiende sector en de laatste tijd gaan de ontwikkelingen razendsnel. De vraag vanuit de overheid en bedrijfsleven naar experts die robotinnovaties ontwikkelen is groot. Daar maken we werk van. Daarom bundelen we onze expertise op dit vlak en brengen onderwijs, onderzoek en innovatie samen. Zo ontstaat een uniek multidisciplinair centrum, waarin we werken aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld (operatie)robots voor de medische zorg, robots voor industriële toepassingen en robots die we direct verwelkomen in ons dagelijks leven.

Realiteit versus science fiction
Het centrum is volgens Van Roon dé plek waar de toekomst van robotica vormgegeven wordt en waar tegelijkertijd mensen centraal staan. ‘We hebben vooral oog voor de combinatie tussen techniek en mens en maatschappij. Naast dat er nieuwe innovaties en oplossingen worden ontwikkeld binnen de thema’s gezondheidszorg, industrie en samenleving, zijn we ook een plek voor inspiratie, discussie en dialoog. Geen gesloten bolwerk, maar een plek waar iedereen terechtkan, ook niet-academici. We willen laten zien hoe onze robot-toekomst er nou eigenlijk uitziet. Wat mogen we verwachten en wat blijft science fiction? Daarbij kan je denken aan sociale en ethische vraagstukken, maar ook een organisatiekundig vraagstuk als ‘wat als mijn personeel niet met nieuwe robotica wil werken, heeft mijn investering dan zin?’. De Universiteit Twente is bij uitstek geschikt om dat soort vragen centraal te stellen. Juist omdat we de link leggen tussen de harde techniek en bedrijfskundige, psychologische, filosofische en ethische vraagstukken. De start van de nieuwe masteropleiding Robotics is daarin ook essentieel.’


Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie
Meer nieuws over Opleidingen/Onderwijs