Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Ontwerp nieuwste foilende waterstofboot onthult door TU Delft Hydro Motion Team

Het TU Delft Hydro Motion Team heeft gisteren hun ontwerp gepresenteerd aan een volle Aula op de TU Delft campus. Het TU Delft Hydro Motion Team is een multidisciplinair team bestaande uit 23 studenten die in één jaar tijd een waterstof aangedreven boot bouwen.

Het TU Delft Hydro Motion Team heeft gisteren hun ontwerp gepresenteerd aan een volle Aula op de TU Delft campus.

Afgelopen woensdag hebben de teamleden het ontwerp gepresenteerd met het thema Turning the Tide. Nu het ontwerp af is, kan het team de boot echt gaan bouwen om komende zomer deel te nemen aan het wereldkampioenschap in Monaco. Het team zet zich in om de maritieme industrie aan te zetten tot de overstap naar een duurzame toekomst.

“De afgelopen 17 jaar hebben we geweldige boten gebouwd die varen op duurzame energiebronnen. We wilden de maritieme industrie inspireren tot een duurzamere toekomst. Maar nu, met ons ontwerp,  willen we meer dan inspireren. Iedereen weet nu dat er moet worden veranderd, het is nu tijd voor actie binnen de maritieme industrie. Met dit ontwerp is het nu tijd “to turn the tide”.” sprak Team Manager Isabelle de Bruijn woensdagavond tijdens de design presentatie. Het thema van de presentatie was dan ook: “Turning the Tide”.

Elk jaar gaat het studententeam de uitdaging aan door in één jaar tijd een innovatieve boot op duurzame energie te ontwerpen, bouwen en racen. In augustus is het huidige team van start gegaan met maar één doel; het winnen van de Monaco Open Sea Class in juli 2023. Nu zijn ze een stapje dichterbij, woensdagavond was de Design Presentatie van het TU Delft Hydro Motion Team. Na het bespreken van alle mogelijkheden en het maken van lastige keuzes en deze tot in detail uit te werken is het uiteindelijke ontwerp af! Belangrijk onderdeel van het ontwerp zijn de hydrofoils ook wel draagvleugels genoemd die zorgen dat de boot kan foilen, hierdoor komt de boot grotendeels uit het water waardoor de boot sneller en met minder brandstof kan varen. Hiermee hoopt het team de eerste plek te bemachtigen in Monaco.
Benieuwd naar het ontwerp van de boot? Deze is nu te bezichtigen op de website van het TU Delft Hydro Motion Team.
De aftermovie van de design presentatie zal binnenkort ook online verschijnen.

Foilende waterstofboot
De boot die de afgelopen maanden is ontworpen door het TU Delft Hydro Motion Team vaart op waterstof. De boot is ontworpen om te gaan foilen met behulp van T-vormige draagvleugels. Op deze manier kan de waterstofboot dezelfde snelheden behalen als de boten die varen op batterijen. Om te kunnen foilen moet de boot genoeg snelheid hebben om lift te genereren. Vanaf dan zullen de draagvleugels de boot uit het water tillen en zal de boot van ongeveer 1000 kg boven het water “vliegen”. Het foilen van de boot is belangrijk voor het TU Delft Hydro Motion Team omdat ze hiermee de Open Sea Class van de Monaco Open Energy Boat Challenge willen gaan winnen. Deze race zal plaatsvinden op de open zee. De boot moet daarom bestand zijn tegen de golven die de balans van de boot kunnen verstoren. Ook moet de boot licht genoeg blijven om te kunnen foilen. Om dit voor elkaar te krijgen, heeft het studententeam een aantal verbeteringen doorgevoerd in het ontwerp ten opzichte van vorig jaar.

Elektrische systeem
Het team heeft de batterij dit jaar opnieuw ontworpen, en deze zal een stuk lichter zijn dan vorig jaar en daarnaast ook veiliger. Verder heeft het team een nieuwe en snellere manier voor het aansturen van motoren ontwikkelt en wordt er veel verbeterd in het algehele elektrische systeem. Door de verbeteringen wordt het totale elektrische systeem een stuk lichter en betrouwbaarder.

Stabieler foilen
Om stabieler te kunnen foilen worden de stutten dit jaar iets korter gemaakt, de stutten bevestigen de hydrofoils/draagvleugels aan de boot. Doordat deze korter zijn dit jaar wankelt de boot minder en foilt de boot stabieler. De hydrofoils zelf zijn dit jaar ook opnieuw ontworpen waardoor de vorm beter is afgewerkt en de hydrofoils ook lichter zijn waardoor ze beter passen bij het gewicht van de boot.
Om te kunnen foilen moet er een hoogteregelingssysteem zijn die zorgt dat de boot stabiel in de lucht blijft, dit systeem zorgt dat de boot niet één kant op valt en corrigeert de hoek van de foils wanneer dat nodig is. Dit systeem wordt verbeterd ten opzichte van vorig jaar zodat de boot beter foilt.

Efficiëntie
De motor mount is lichter dit jaar, de motor mount is datgene dat de motor met de boot verbindt. Ook de stuurkabels zijn lichter en doordat de boot in totaal lichter zal zijn kan de waterstof zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Er is dit jaar gekeken naar het koelsysteem en de drukverliezen van de componenten zijn in kaart gebracht waardoor het systeem verbeterd kan worden.

Romp
Dit jaar zit er een dodemanskoord in de boot waardoor er twee personen in de boot hoeven te zitten, dit was vorig jaar drie. Doordat er een persoon minder in de boot zit, kan de brandstofcel verder naar voren worden geplaatst en de tanks kunnen dichter bij elkaar geplaatst worden. De boot is daardoor smaller aan de achterkant waardoor de boot meer een druppel vorm heeft en dat zorgt voor meer efficiëntie. Ook is de achterkant van de boot iets vlakker waardoor er genoeg lift gegenereerd wordt met het achterschip.
Een grote verbetering die ook goed zichtbaar is, is de chine, dit is het gedeelte waar de onderkant van de romp overgaat in de zijkant van de boot. De chine helpt de boot planeren. Ook is het breedste punt van de boot meer naar voren geplaatst en is nu ter hoogte van de stutten. Hierdoor kunnen de stutten verder naar buiten worden geplaatst waardoor de boot stabieler is en de boot beter foilt. Dit jaar is de afstemming ook beter tussen de algehele interne indeling van de boot en het waterstofsysteem.


Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie