Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

KU Leuven-team breekt wereldrecord met zonnewagen

Het Agoria Solar Team is erin geslaagd om het record ‘meeste aantal kilometers gereden met een zonnewagen in 12 uur tijd’ op hun naam te zetten. Met hun nieuwste zonnewagen, de BluePoint Atlas, legde het studententeam van de KU Leuven 1051 kilometer af in 12 uur tijd. Hiermee verbraken ze het vorige record van 924 kilometer in 12 uur dat sinds 2020 op naam stond van het Nederlandse Solar Team uit Delft.

Het team startte op 12 juni om 7u31 op een afgesloten testbaan van Ford Lommel aan hun recordpoging. Na 12 uur rijden hadden ze 1051 kilometer afgelegd met de zonnewagen, puur op zonne-energie. Het is de eerste keer dat het Belgische Solar Team deze recordpoging onderneemt. Het vorige record, dat op naam stond van het Nederlandse Solar Team uit Delft, verbeterden ze met 127 kilometer.

De studenten hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om hun zonnewagen te verbeteren. Ze voegden innovaties toe en zetten verder in op de betrouwbaarheid van de wagen. Die inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen: op een platte band na heeft de wagen geen technische problemen ondervonden.

De zonnewagen is nu volledig klaar voor een nieuwe internationale uitdaging: de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika, die plaatsvindt van 9 tot 16 september. Het is voor het Belgische Solar Team de eerste keer dat ze deelnemen aan deze race. Studententeams van over de hele wereld zullen hier worden uitgedaagd om op 8 dagen tijd zo veel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het is de langste wedstrijd waaraan het Belgische team zal deelnemen tot nu toe. Zowel betrouwbaarheid als strategie zullen een belangrijke rol spelen.Het team startte op 12 juni om 7u31 op een afgesloten testbaan van Ford Lommel aan hun recordpoging. Na 12 uur rijden hadden ze 1051 kilometer afgelegd met de zonnewagen, puur op zonne-energie. Het is de eerste keer dat het Belgische Solar Team deze recordpoging onderneemt. Het vorige record, dat op naam stond van het Nederlandse Solar Team uit Delft, verbeterden ze met 127 kilometer.

De studenten hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om hun zonnewagen te verbeteren. Ze voegden innovaties toe en zetten verder in op de betrouwbaarheid van de wagen. Die inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen: op een platte band na heeft de wagen geen technische problemen ondervonden.

De zonnewagen is nu volledig klaar voor een nieuwe internationale uitdaging: de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika, die plaatsvindt van 9 tot 16 september. Het is voor het Belgische Solar Team de eerste keer dat ze deelnemen aan deze race. Studententeams van over de hele wereld zullen hier worden uitgedaagd om op 8 dagen tijd zo veel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het is de langste wedstrijd waaraan het Belgische team zal deelnemen tot nu toe. Zowel betrouwbaarheid als strategie zullen een belangrijke rol spelen.


Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Columns / Opinie

Paul Petersen 21 september 2023

Verbinding

Vrijwel iedereen is het er over eens, dat je beter met elkaar verbindt als je elkaar fysiek ziet en spreekt.
Ewout de Ruiter 7 september 2023

Betalen of balen?

Want inkopen van de terug geleverde stroom voor zeg 9 cent en die doorverkopen aan de buren met een vast contract voor 40...50 cent (of nog veel meer) is dikke kassa.
Meer columns & opinie