Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Innovatieve thermostaat laat ons lichaam aan de seizoenen wennen en bespaart zo energie (Video)

De innovatieve thermostaat BRYS, ontwikkeld door industrieel ontwerper Lenneke Kuijer, helpt bewoners om hun woning tot wel negen graden koeler te houden bij zomerhitte. Ook laat BRYS de gebruiker wennen aan de temperatuur van het seizoen en bespaart zo energie.

BRYS demonstratiemodel. Beeld: Lenneke Kuijer

Door gebruik van airconditioners kunnen we onze lichaamstemperatuur niet goed aanpassen aan heet weer. Het inspireerde Lenneke Kuijer om de vraag om te draaien. Voor haar onderzoek naar zomercomfort bedacht ze samen met HVAC-bedrijven een innovatieve thermostaat, BRYS. Die helpt ons comfortabel te blijven in zomer en winter met een veel lager energieverbruik! Een nieuwe thermostaat die je comfortabel houdt én helpt bij het verlagen van je energierekening.

De universitair docent Industrial Design van de TU Eindhoven deed onderzoek naar temperatuur-comfort, en schrok toen van de overtuiging van de airco-branche. “Zij hadden vaste aannames over mensen zoals ‘iedereen wil altijd een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden.’ Maar daar zetten onderzoekers al heel lang vraagtekens bij. Niet alleen omdat dat alleen maar steeds meer energie zou kosten, maar ook omdat het niet per se waar is”, aldus Kuijer.

De afgelopen drie jaar heeft Kuijer diepgaand onderzoek gedaan naar het temperatuurcomfort van mensen, en naar allerlei mogelijke oplossingsrichtingen. “In de eerste fase richtte ik me op hoe er nu met zomerhitte wordt omgegaan in Nederland. En op de relatie tussen warmere zomers en Nederlandse huizen en – mensen. In de tweede fase heb ik door middel van ontwerpficties het aantal oplossingsrichtingen en -concepten verbreed”, vertelt Kuijer. “Dat leverde heel bijzondere en soms wat buitenissige ontwerpen op, maar die inspireerden ons wel voor de laatste fase. Daarin ben ik samen met partners zoals Havensteder en Itho Daalderop echt gaan kijken hoe we een werkend product kunnen bieden om mensen op een natuurlijkere manier comfortabel te laten zijn.”

Brys – conceptthermostaat voor meer natuurlijk comfort
Wanneer je als gebruiker de innovatieve thermostaat BRYS (nu nog een demonstratiemodel) instelt, dan begin je met het in kaart brengen van de ligging van jouw huis, de buitenmuren en de ramen. Vervolgens kun je ingeven welke temperatuurrange jij comfortabel vindt in je huis, bijvoorbeeld tussen 19 en 24 graden Celsius.

BRYS gebruikt vervolgens de lokale weersvoorspelling en metingen van je binnentemperatuur om je te adviseren. De thermostaat geeft aan wanneer je het beste je ramen open kunt doen, of juist moet sluiten. Of je gordijnen of zonwering aan een kant van het huis moet sluiten of openen, bijvoorbeeld.

Met deze acties is het mogelijk om je huis in de zomer tot wel negen graden koeler te houden dan zonder. Of juist op te laten warmen door de winterzon.

Daarnaast kan BRYS jou helpen om je eigen comfort te trainen. Met stapjes van 0,1-0,5 graad per dag laat BRYS de temperatuur in je huis meebewegen met de seizoenen. Zo train je ongemerkt om jezelf warm en koel te houden tot een range van wel 17-28 graden! En ja, als je lang zit, kan een vest of dekentje extra comfort bieden, maar bij normale activiteit is deze variatie comfortabel, en gezond.


Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie