Bedrijven

Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Het einde van een audio-mythe

Met de application note ANP125 “Die akustischen Auswirkungen harmonischer Verzerrungen von Aluminium-Elektrolytkondensatoren” publiceert Würth Elektronik de resultaten van een onderzoek naar de totale harmonische vervorming van in de handel verkrijgbare elektrolytische condensatoren.

Gemeten frequentiespectrum van een aluminium elektrolytische condensator van 470 µF (WCAP-ASLI) bij de grondfrequentie van een wisselspanning van 448,9 Hz. Ook weergegeven is de drempel voor hoorbare vervorming, die werd bepaald in een psycho-akoestisch experiment voor een grondfrequentie van 500 Hz.

Het resultaat: condensatoren veroorzaken geen significante vervorming van signalen. Er is in de audiotechnologie een voortdurend debat gaande over de geluidskwaliteit van versterkers en de hoorbaarheid van signaalvervorming. Volgens het huidige onderzoek kan het vermoeden dat condensatoren de bron of medeoorzaak zijn van hoogfrequent-vervormingen die de auditieve indruk beïnvloeden, als ongegrond worden beschouwd. De application note ANP125 is het resultaat van een internationale onderzoekssamenwerking tussen R&D-teams op productielocaties in Azië en het Würth Elektronik Competence Center in Berlijn. De tekst biedt eerst een inleiding tot het menselijk gehoor en de psycho-akoestiek, alvorens over te gaan tot de studie van harmonische vervormingen in condensatoren. Daarnaast worden resultaten uit modelberekeningen gepresenteerd om de plausibiliteit van de gemeten resultaten te controleren. Uit de metingen blijkt dat er geen sprake is van significante vervorming van signalen veroorzaakt door condensatoren.

Meer nieuws van Würth Elektronik
Meer nieuws over Bedrijven
Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie