Bedrijven

Fluke introduceert praktijkgerichte training voor testers van elektrische installaties

Fluke  heeft een nieuwe training voor het testen van installaties en apparaten geïntroduceerd. Dit om storingen in elektrische apparatuur te minimaliseren, de veiligheid te verbeteren en een tekort aan vaardigheden aan te pakken.

Volgens Fluke, producent van compacte, professionele elektronische test- en meetinstrumenten en software. is het aantal zeer deskundige en ervaren testtechnici voor elektrische installaties in Nederland de laatste jaren aanzienlijk gedaald. “Factoren zoals het naderen van de pensioengerechtigde leeftijd van deskundigen in de sector en vervanging door technici die het vak leren, evenals de toegenomen inzet van tijdelijke werknemers, maken training en ontwikkeling van vaardigheden belangrijker dan ooit tevoren.”

‘Veel van de huidige testtechnici van elektrische installaties missen de praktijkgerichte training die ze in staat zou stellen veilig te werken en de metingen die zij verrichten echt te begrijpen en te interpreteren’.

Fluke werkt samen met HyTEPS om de cursus te geven en is van mening dat het van vitaal belang is om deze uitdagingen aan te gaan, zodat bedrijven:

  • technici veilig kunnen laten werken: onvoldoende opgeleide installatietesters kunnen fouten maken die kunnen leiden tot apparatuurschade, verwondingen en zelfs dodelijke ongevallen
  • kunnen bewijzen dat een installatie veilig is: bedrijven die kunnen documenteren dat een installatie voldoet aan de relevante normen, NEN 1010 in NL, stellen alle partijen gerust en tonen kwaliteit aan
  • de productiviteit kunnen verhogen: beter opgeleide en beter geïnformeerde installatietesters voeren opdrachten in één keer goed uit, minimaliseren de uitvaltijd en verlagen daardoor de kosten.

De eendaagse cursus, met een gemiddelde klasgrootte van 10 personen, wordt gegeven op locatie bij de klant of in de speciale trainingsruimten van HyTEPS en is toegespitst op het testen van elektrische installaties en/of apparaten en het documenteren van de resultaten. Het belangrijkste is dat de deelnemers in een praktijkgerichte omgeving praktisch kunnen oefenen met verschillende meetinstrumenten, zodat zij deze nieuwe kennis onmiddellijk kunnen toepassen wanneer zij weer aan het werk gaan.

Robert Luijten, Field Marketing Manager: “Veel zeer ervaren werknemers verlaten de wereld van elektrisch testen wanneer ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Er is weliswaar een streven om jonge mensen aan te moedigen de markt te betreden. Maar hoewel de testapparatuur gemakkelijk te gebruiken is, zijn veel testers niet in staat om vragen te stellen of te interpreteren wat ze zien, omdat ze daartoe niet zijn opgeleid.”
Hij voegt eraan toe: “Testen en problemen oplossen in de elektrische sector zijn absoluut essentieel, maar het werven van technisch personeel kan best moeilijk zijn. Daarom ondersteunen wij bij Fluke bedrijven graag bij het instromingsproces en de opleidingsactiviteiten van nieuwe werknemers. Of het nu gaat om naleving, veiligheid of efficiëntie, wij zijn van mening dat deze testtraining voor elektrische installaties bedrijven in een sterkere positie brengt om het hoofd te kunnen bieden aan de almaar toenemende eisen die tegenwoordig aan testprocedures worden gesteld.”

Meer nieuws van Fluke Nederland B.V.
Meer nieuws over Bedrijven