Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Belgisch Solar Team onthult een aerodynamische vin als geheim wapen

Vrijdag start het Agoria Solar Team aan de Sasol Solar Challenge: een wedstrijd voor zonnewagens met een uitdagend parcours tussen Johannesburg en Kaapstad. Speciaal voor deze wedstrijd hebben de ingenieursstudenten van het Team een innovatie toegevoegd aan hun nieuwste zonnewagen, de BluePoint Atlas, die hen toelaat om te zeilen op de wind.

Geheim wapen
Meer dan een jaar lang werkten de studenten aan de BluePoint Atlas om deze verder te verbeteren nadat deze een tweede plaats behaalde tijdens de Solar Challenge Morocco in oktober 2021.

Naast verbeteringen aan onder andere het remsysteem van de wagen werkte het team een jaar lang aan hun grootste innovatie: het toevoegen van een aerodynamische vin die de wagen toelaat om te zeilen op de wind. Het is de eerste zonnewagen ooit die voorzien is van dergelijk systeem.

Vin
Belgisch Solar Team onthult een aerodynamische vin als geheim wapenVoor het ontwerp van hun vin haalden de studenten van de KU Leuven inspiratie bij de natuur: de vorm van de vin is gebaseerd op de vin van een haai. Deze vorm werd maandenlang geoptimaliseerd aan de hand van computersimulaties, windtunneltesten, het uitwerken van prototypes, testritten met de zonnewagen … De vin laat de studenten toe om met hun zonnewagen te zeilen op de wind. Wanneer er voldoende zijwind is wordt de wagen vooruitgeduwd door de aanwezige wind. De vin levert in deze omstandigheden een groot voordeel op. De teamleden hopen dan ook op wind tijdens de wedstrijd die vrijdag start.

Vrijdag start het Belgische team een de Sasol Solar Challenge . Gedurende acht dagen zullen ze een traject afleggen tussen Johannesburg en Kaapstad. Het is voor het Belgische Solar Team de eerste keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging.


Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie