Industriele automatisering
2 oktober 2018

Veiliger met gerobotiseerde oplossing

Robot zorgt voor meer veiligheid in de staalsector

Elke werkgever heeft wettelijk de plicht om zijn/haar medewerkers een veilige werkplek te bieden. Kan dit echter niet, omdat de noodzakelijke hulpmiddelen voor het veilig maken van de werkplek simpelweg niet bestaan, dan mag er gewerkt worden in een zeer onveilige omgeving en wordt van de operator verwacht dat hij voor zijn eigen veiligheid zorgt. Een Franse staalproducent zag echter dat bij de productie van hogesterktestaal op een bepaalde plek in de fabriek de situatie wel heel erg gevaarlijk werd, en gaf aan het Nederlandse bedrijf Tebulo de opdracht om te gaan kijken of het daar toegepaste procedé met robots tot een veiliger situatie kon leiden.

Bij de staalproducent worden rollen staal geproduceerd met verschillende diktes. Lang niet al het staal op de rol voldoet aan de eisen van de afnemers, bijvoorbeeld omdat er gaten in het materiaal zitten of lasnaden of omdat de buitenste wikkelingen kreukels bevatten. In het zogenaamde reparatiestation moet de rol afgewikkeld worden en worden de foute stukken er afgeknipt of gebrand om te komen tot een rol waarin al het materiaal overeenkomt met de eisen.
Zo moesten de operators van dit station tot voor kort bij elke rol staal die onbeschadigd moest worden afgeleverd stukken van 5 tot 15 meter afrollen en wegsnijden met behulp van een manueel bediende plasmasnijder. Door de veerwerking in het staal, ontstonden daarbij zeer gevaarlijke situaties, met name net na het doorsnijden van het materiaal. Om er aan alle kanten goed bij te kunnen, stapten ze ook regelmatig over de baan heen. Al met al een werkplek die hoognodig onderhanden moest worden genomen. Tebulo Industrial Robotics ging de uitdaging aan en ontwikkelde een gerobotiseerd reparatiestation met plasmasnijder voor alle materiaalkwaliteiten en -diktes. Tevens is een voorziening meegenomen voor aparte afvoer van testplaten voor beproeving in het laboratorium.
Wat het werk gevaarlijk maakt, is dat elke rol staal andere staalkwaliteiten en -eigenschappen heeft en zich daardoor steeds anders gedraagt. Zo gaat dun plaatmateriaal kreukelen en rolt hogesterktestaal zichzelf in razend tempo op als een veer als gevolg van de interne spanning in het materiaal (afbeelding 1). Daarnaast moet de operator oppassen voor snijgevaar omdat staalplaat erg scherp is. Een combinatie van factoren dus die het werk niet alleen onaangenaam maken, maar ook onveilig, saai en vies.

Uitgangspunten
Voor de Franse onderneming was dit dan ook de reden om na al die jaren op zoek te gaan naar een gedegen, geautomatiseerde oplossing voor een grote diversiteit aan staalplaten. Behalve de snijlijn en de afvoer van het te recyclen materiaal, moest ook de afrolinrichting met aandrukrollen en plaatscheidingsmechanisme volledig in de nieuwe oplossing worden geïntegreerd zodat er geen gevaarlijk werk in de buurt van dit reparatiestation meer nodig was.

Meer nieuws over Industriele automatisering
Meer nieuws over robots/cobots

Het laatste nieuws

Meer algemeen nieuws