Beurzen, congressen, seminars, events
7 maart 2024

Hyperloop en heel veel meer

D&E Event met lezingen en demonstaties

Wilt u in korte tijd op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van embedded elektronica? Dan is een bezoek aan het D&E event zeker de moeite waard. Op woensdag 20 maart vindt dit plaats in 1931 Congrescentrum ‘s-Hertogenbosch. Uitgaande van het programma wordt het weer een interessante dag.

Zoals gebruikelijk is het gratis te bezoeken D&E Event weer een dag waar heel veel lezingen gehouden worden. In totaal zijn dat er 23 waarvan twee plenair gegeven worden. De onderwerpen zijn zoals gebruikelijk weer zeer divers, variërend van praktische verhalen over componenten en het ontwikkelen van elektronica tot aan de noodzakelijke software.
Vorig jaar waren er voor het eerst ook live demonstraties op de beursvloer. Dit bleek een groot succes te zijn. Bij sommige stands stonden er zelfs rijen. In totaal zijn er dit jaar 11 demonstraties te zien. Deze vinden de hele dag plaats naast de technisch inhoudelijke lezingen. U kunt zo zelf aan de slag met nieuwe producten en zien en ervaren hoe alles werkt.

Hyperloop wordt volwassen

De dag wordt om 9.30 uur geopend door Cem Celikbas en Guus Backelandt. Zij zijn betrokken bij de Delft Hyperloop, een van de vele hyperloop-projecten die sinds de lancering van een whitepaper door Elon Musk in 2013 zijn ontstaan. Nu ruim 10 jaar verder is er echter nog nergens op de wereld een project tot het eindstadium gekomen. Oorzaak is de gigantische berg technische hindernissen die geslecht moet worden. Hindernissen die zo groot zijn dat menigeen denkt dat we nooit tot een veilige hyperloop zullen komen voor de transport van personen. In Delft denkt men daar anders over. Daar werkt een team van 39 studenten van de TU Delft al bijna een half jaar aan een nieuwe versie, de hyperloop VIII.
Voor wie het nog niet weet: een hyperloop is een soort supersnelle trein (genaamd ‘pod’) die door een vacuümbuis naar zijn bestemming zweeft. Als de techniek is uitontwikkeld, zijn snelheden van 1000 a 1200 kilometer per uur haalbaar. “Uniek aan de hyperloop is dat de pod niet wordt aangedreven door brandstof maar door een lineaire elektromotor,” vertelt TeamCaptain Cem Celikbas.

Veilig en schaalbaar

Zoals gezegd wordt er overal ter wereld aan hyperloops gewerkt. Elk project wordt met grote woorden gestart, maar tot nu toe zijn de resultaten nog beperkt. Een aantal van de projecten zijn dan ook al gestopt of zelfs failliet gegaan. Ondanks dat zijn Celikbas en zijn collega Eva Hagen, Partnership Manager bij Delft Hyperloop zeer optimistisch. Zij vermoeden dat de eerste hyperlooprit met mensen tussen 2030 en 2035 plaats zal vinden. Cem Celikbas en zijn team stellen dat de hyperloop volwassen aan het worden is. “Toen tien jaar geleden de eerste hyperloopwedstrijden plaatsvonden bij SpaceX draaide alles om snelheid,” vervolgt Hagen. “Nu zie je dat de focus veel meer ligt op produceerbaarheid en duurzaamheid”.

Design reveal

Of de critici van de hypeloop gelijk zullen krijgen, zal de toekomst leren. De studenten van de TU Delft geloven echter heilig in hun project. Een project dat uit educatief oogpunt gezien al meer dan de moeite waard is. Er moeten namelijk vele gigantische hindernissen genomen worden. Neem alleen al het koelen van de elektronica en de onderdelen van de lineaire motor. Simpele luchtkoeling kan immers niet.
Het team werkt bewust niet verder aan de bestaande pods van hun voorgangers. Celikbas: “Natuurlijk maken we gebruik van de kennis van onze voorgangers, maar we bouwen onze eigen hyperloop. Veel ‘oude’ teamleden blijven wel betrokken bij het project, omdat ze er trots op zijn. Ze geven advies of denken mee over praktische problemen.”

Podgeheimen

Tijdens het D&E event op 20 maart delen de studenten hun ‘podgeheimen’ graag met het publiek. Het Hyperloop Team is aanwezig met een stand en Celikbas houdt samen met zijn collega Guus Backelandt een presentatie over de Hyperloop VIII. Uiteraard laten de studenten een pod zien op de beursvloer. “De eerste tests zijn in volle gang,” vertelt Celikbas. Ons uiteindelijke doel is om in juli mee te doen aan de European Hyperloop Week in Zürich. Hier gaan studententeams uit de hele wereld de strijd aan voor de prijs voor de beste hyperloop”.

Lezingen en demonstraties

Op het moment dat we dit schrijven zijn nog niet alle lezingen rond. Het programma op de site van het evenement geeft u echter het actuele overzicht. Van wat al wel bekend is, noemen we er een aantal:

Würth Elektronik: “Van simuleren, kan je leren”
  • “Van simuleren, kan je leren”
    “First time right” elektronica ontwikkelen wordt steeds toegankelijker met de vele selectie en simulatie tools. Veel IC-fabrikanten bieden eigen software aan, maar niet alle simulatietools zijn even realistisch. In deze sessie bekijkt Alex Snijder van Würth Elektronik de simulatie-tools LTSpice en REDexpert en hoe deze tools u kunt helpen om sneller, efficiënter en misschien wel “first time right” een ontwerp te maken. Ook is er op de beursvloer een demonstratie over dit onderwerp te vinden.
  • Prototyping van toepassingen in het IoT-tijdperk
    Deze lezing van Paweł Sióda van TME gaat dieper in op de complexiteit van prototyping voor IoT-toepassingen, waarbij de nadruk ligt op state-of-the-art ontwikkelborden. U zult zien hoe deze geavanceerde platforms dienen als katalysatoren voor innovatie en een robuuste basis vormen voor efficiënte en schaalbare prototyping.
  • Zonder doordacht PCB ontwerp geen betrouwbare en efficiënte PCB assemblage en test
    Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, zorg gedurende het gehele ontwikkelproces voor een goede testbaarheid van de PCB. Hoe kun je immers garanderen dat het ontwerp ook daadwerkelijk voldoet aan het gewenste resultaat? Ook hier geldt dat de time-to-market drastisch kan verlengen wanneer later in het ontwerpproces problemen aan het licht komen. Tijdens productie van elektronica is het van belang, voor een kosten efficiënte en kwalitatief eindproduct, dat er tussen iedere productie- en assemblage-stap, in het proces wordt geïnspecteerd. Peter van Oostrom (Romex) vertelt in zijn lezing hoe iedere ontwerpstap voorzien kan worden van de juiste inspecties. Alles met als doel om kostbare fouten te detecteren en voorkomen.

    Eurocircuits: Is het mogelijk om 70 bestukkingsopdrachten per dag te verwerken? Zeker!
  • Is het mogelijk om 70 bestukkingsopdrachten per dag te verwerken? Zeker!
    “Meer nog”, stelt Christof Vercouter van Eurocircuits. Voor hem is dit een absolute noodzaak, gezien de specialisatie in prototypes en kleine series. Hiervoor dienen de software en de productie perfect op elkaar afgestemd te worden. Hoe ze bij Eurocircuits hierin slagen, legt hij u graag uit, want dit toont immers ook aan dat de maakindustrie in Europa nog steeds relevant is.
  • Framework for testing and data management
    Deze presentatie en demonstratie op de beursvloer van CNRood gaat over de stap na de ontwikkelfase. Het moment waarbij je het ontworpen product moet gaan testen voor validatie en productie. Het idee van de presentatie is om daar een goed framework voor op te zetten, zodat je niet telkens het wiel opnieuw uit moet vinden.
  • Open Standard Modules met MCU32, ARM én X86 architecturen
    OSM, die door de Standardization Group for Embedded Technologies (SGET) is vastgelegd, is een zeer veelzijdige standaard voor soldeerbare embedded modules. De vier vastgelegde bouwvormen zijn uiterst compact en variëren in afmeting van 30 x 15 millimeter met 188 contacten tot 45 x 45 millimeter met 662 contacten. Tijdens het D&E Event demonstreert Batenburg waar het hierbij om gaat.

    Elincom: Sensoren 3D
  • Sensoren 3D
    Waar deze lezing over zal gaan, is zelfs voor Hans Zijlstra van Elincom nog een verrassing. Toen wij hem vlak voor onze deadline spraken, had hij net een verrassingspakket uit Denemarken gekregen van een sensorsysteem waarmee plaats en oriëntatie van een object in een 3D-ruimte is te bepalen. Tijdens ons telefoongesprek half februari, kreeg hij het voor elkaar om een demo aan het werk te krijgen. Wat het systeem exact inhoud en voor welke applicaties het te gebruiken is, heeft hij in de tussentijd hopelijk uitgevonden om deze met u te delen tijdens het D&E Event.

Locatie

Zoals gezegd wordt het D&E Event gehouden op 20 maart. Plaats van handeling is 1931 Congrescentrum ‘s-Hertogenbosch, Oude Engelenseweg 1, 5222 AA ‘s-Hertogenbosch. De dag begint om 9.00 uur met ontvangst en koffie en wordt afgesloten om 16.00 uur met een netwerkenborrel met een hapje en een drankje, en uiteraard ook nog het bezoeken van de demonstraties op de beursvloer.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events