Kasten/behuizingen en koelsystemen

-Advertorial-

Behuizingen uit de Bocube-familie van BOPLA

Eenvoud, esthetiek en betrouwbare bescherming

BOPLA staat bekend om zijn productie van moderne, maar tegelijkertijd gebruiksvriendelijke elektrische, industriële en elektronische behuizingen. De serie Bocube is de volgende stap op weg naar deze innovaties.

Hoewel de standaardisering van elektrotechnische apparatuur en installaties gestaag vordert, is het onmogelijk om in een productie-installatie of machinepark de toepassing van minder gangbare elementen of compleet individuele oplossingen te vermijden. Vaak dragen die bij aan de modernisering van processen en in andere gevallen komen ze voort uit de noodzaak om incompatibele systemen met elkaar te verbinden, optimalisatie door te voeren, de productie op te schalen etc. In veel van deze gevallen wordt gebruik gemaakt van universele behuizingen die worden aangepast voor een nauw gedefinieerde toepassing.

De serie behuizingen Bocube past perfect bij de eisen van deze situaties. U kunt ze ook met succes toepassen bij  de productie van apparaten die in kleine hoeveelheden worden gemaakt, de bouw van prototypes en het ontwerp van individuele projecten. Hieronder beschrijven we allee kenmerken van de oplossingen van het merk BOPLA, omdat de serie bestaat uit producten met bijzonder diverse eigenschappen.

In dit artikel gaan we het hebben over thema’s als:

  • Gereedschapsvrij sluitsysteem van Bocube
  • Specificatie van behuizingen van kunststof
  • Producten uit de Bocube Alu-serie met aluminium behuizing
  • Mogelijkheden en voorbeelden van toepassingen voor de producten van BOPLA

Constructie en sluitsysteem

Het meest opvallende kenmerk van de Bocube-serie is het sluitsysteem van het frontpaneel. Het voorpaneel wordt dichtgedrukt met behulp van twee scharnierklemmen aan weerszijden (horizontaal of verticaal). Dit paneel kan worden gekanteld alsof het op een scharnier zit of losgemaakt van beide klemmen en verwijderd. Voor deze procedure is geen speciaal gereedschap vereist – de standaard scharnierklemmen hebben een kleine gleuf waarin een wrikelement (schroevendraaierpunt, mes etc.) wordt gestoken. Tegelijkertijd is volledige sluiting voldoende om de nominale dichtheid van de behuizing te bereiken. Deze valt – afhankelijk van het model – standaard in dichtheidsklasse IP66 (volledig stof- en waterdicht), maar kan zelfs IP69 bereiken (weerstand tegen onderdompeling en waterstralen onder hoge druk). In onderstaande video presenteert de fabrikant het sluitsysteem dat in de Bocube-familie wordt gebruikt.

Naast de moderne sluiting is het de moeite waard om eens te kijken naar verschillende ontwerpdetails die getuigen van de uitstekend doordachte constructie van de behuizingen. Montagegaten voor wandmontage zijn in de behuizing geplaatst, maar buiten het hoofdcompartiment, zodat de installatie de integriteit van de wanden niet in gevaar brengt en schroeven en gaten beschermd blijven tegen de elementen. In elk model bevinden zich in de fabriek aangebrachte bussen om de rails of montageplaat vast te zetten, waardoor de noodzaak om het product vóór gebruik te bewerken minimaal is.

De behuizingen van de Bocube-serie omvat vele maten: van kleine exemplaren die plaats bieden aan enkele elektronische circuits (80x89x47 mm), tot paneeldozen met voldoende ruimte voor twee DIN-rails (364x284x120 mm). Bij grotere behuizingen is een belangrijk kenmerk de reeds genoemde mogelijkheid tot verticale montage, waardoor het voorpaneel naar beneden gekanteld opent.

Bocube-behuizing geschikt voor massaproductie van apparaten.

Uitvoeringsmateriaal

De nieuwe producten van BOPLA zijn onderverdeeld in twee series: Bocube en Bocube Alu. De eerste groep omvat producten gemaakt van kunststoffen, bv. ABS of polycarbonaat, behuizingsmaterialen met eigenschappen waardoor ze buitenshuis kunnen worden gebruikt, blootgesteld aan weersomstandigheden. Altijd zijn de complete behuizingen en het front gemaakt van één grondstof, waardoor recyclen makkelijker is (de enige uitzondering hierop zijn de dichtingen van polyurethaan). Bovendien hebben behuizingen van polycarbonaat een mechanische weerstandsklasse van IK07 en voldoen ze aan de internationale brandnormen op niveau UL 94 V-0 (vlambestendigheid, zelfdovend vermogen).

Bocube Alu
Bocube Alu-behuizingen van aluminium hebben niet alleen een hogere stootbeschermingsklasse (IK08), maar ook een dichtheidsklasse tot IP69 (in dat geval worden siliconendichtingen gebruikt). Door de eigenschappen van het materiaal bieden ze bescherming tegen elektromagnetische interferentie (afscherming) en de mogelijkheid om de warmte van elektronische componenten naar buiten af te voeren. Het oppervlak is gepoedercoat (behalve de mechanische onderdelen, nl. de scharnieren). De parameters van Bocube Alu-oplossingen maken ze ideaal voor transporttoepassingen (inclusief spoorweg- en zeetransport), zware machines etc.

Toepassingen en aanpassingsmogelijkheden

Elektromechanische componenten blijven zichtbaar achter een transparant paneel.

Ongeacht het gekozen model zijn de materialen eenvoudig te bewerken, waardoor u wartels efficiënt kunt aanbrengen en de behuizing kunt aanpassen aan uiteenlopende toepassingen met behoud van de hoge mate van lekdichtheid. Eenmaal gesloten blijven de montageschroeven onzichtbaar, zelfs bij modellen met een transparante deur, waardoor u apparaten kunt bouwen die niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk en veilig zijn. De mogelijkheid om displays, bedieningselementen etc. achter glas te plaatsen breidt het toepassingsbereik bovendien verder uit, waardoor u Bocube kunt gebruiken voor elementen die de werking van machines en complete installaties monitoren en zelfs voor bescherming van signaalelementen.

Dankzij hun hoge beschermingsklasse en buitenplaatsing zijn de kleinere behuizingsmodellen perfect geschikt voor de behoeften van IoT-sensoren op afstand, bv. batterijgevoede circuits die periodieke batterijvervanging vereisen. Ze kunnen ook met succes worden aangepast tot distributiepunten voor stroom-, signaal-, alarm- en zelfs communicatie-installaties. Door een membraantoetsenbord of knoppen in het voorpaneel te installeren, kunnen ze ook als bedieningsstations worden gebruikt.

Bocube-behuizing met een membraantoetsenbord in het paneel.

De Bocube-serie van BOPLA biedt zeer ruime mogelijkheden voor eenvoudige aanpassing met minimale extra middelen – het sluit vrijwel alle compromissen uit die kopers van universele behuizingen tegenkomen. Daarom nodigen we u nogmaals van harte uit om het aanbod van deze fabrikant in onze catalogus te bekijken!

De tekst is opgesteld door Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o 

Meer nieuws van Transfer Multisort Elektronik B.V.

Uitgelicht nieuws