U bekijkt de website voor klanten uit: Nederland. Op basis van uw locatiegegevens is de voorgestelde pagina voor u VS / US
Winkelwagen
Klantpaneel

Uitgebreid aanbod van Mean Well

2024-04-08

De afgelopen decennia is Mean Well uitgegroeid tot een van de meest herkenbare mondiale leveranciers van voedingen en omvormers. Maar het productassortiment van de fabrikant omvat ook een ruime keuze aan andere oplossingen, zoals KNX-apparaten voor gebouwautomatiseringssystemen.

Het onderstaande aanbod richt zich op modules die compatibel zijn met het KNX-systeem, een standaard die wordt gebruikt in de woning- en industriële automatisering. Verschillende soorten belastingen kunnen worden aangestuurd: actuatoren en motoren, maar ook componenten met een DALI-interface, nl. voor typische verlichtingsinstallaties. Het productassortiment van Mean Well omvat vele universele oplossingen, niet alleen op het gebied van besturing, maar ook de bouw en schaling van de KNX-systemen zelf.

Aanbod automatisering KNX/DALI

In dit artikel gaan we het hebben over thema's als:

Automatisering met KNX

KNX is een open, internationale standaard voor gebouwautomatisering waarmee u verlichting, actuatoren (poorten, zonwering, elektromagnetische sloten), ventilatie/airconditioning (ruim begrepen HVAC) en bewakings- en alarmsystemen (inclusief anti-inbraak) kunt regelen. In de loop van de tijd verschenen er ook KNX-compatibele elektronica en huishoudelijke apparaten op de markt. Hiermee kunnen complexe installaties worden gemaakt en beheerd, maar ook geïnventariseerd en gediagnosticeerd, met behulp van speciale software.

Voeding van KNX-elementen

De eerste groep producten in het KNX-assortiment van Mean Well zijn voedingen. Hierin kunnen we twee groepen onderscheiden: de series KNX-20e en KNX-40e die worden gebruikt voor het voeden van verschillende soorten ontvangers, voornamelijk controllers die zijn aangesloten op het KNX-netwerk (ze hebben een 30 V DC-uitgang en leveren vermogen tot 38,4 W). Ze werken op standaard netspanning (180...264 V AC) of met gelijkstroombronnen (bv. 254...370 V DC).

In het geval van de series LCM en PWM hebben klanten ruime keuze aan producten voor ledverlichting. Dit zijn elementen voor paneelmontage: constante stroom (LCM, 350...1050 mA of 500...1400 mA) of constante spanning (PWM, 12...48 V DC). Door deze producten is het niet nodig om het systeem ingewikkelder te maken door extra poorten voor verlichtingscontrollers te installeren, omdat de eenheden ontvangers zoals ledstrips, -lampen of -lantaarns direct kunnen inschakelen en regelen (binnen het basisbereik. De omvormers hebben een vermogen tot 200 W (geselecteerde modellen).

Hierbij moet worden benadrukt dat alle bovengenoemde converters die voldoen aan de KNX-standaard, naast hun basisfunctionaliteit, onderlinge synchronisatie van hun werking en bewaking op afstand van de voedingsparameters (spanning, stroom, energieverbruik) mogelijk maken.

Controllers en andere KNX-apparaten uit de serie KAA

Naast voedingen levert Mean Well een reeks controllers, interfaces en andere aanvullende apparaten voor het bouwen van een KNX systeem. Ze zijn geschikt voor montage op DIN-rails (35 mm), waardoor ze nog eenvoudiger te gebruiken zijn, ook achteraf in bestaande installaties.

De eerste groep producten zijn basiscontrollers: relaiscontrollers voor het inschakelen van motoren, actuatoren, verwarmingen, magneetkleppen etc. Ze zijn uitgerust met 8 kanalen en contacten met een belastbaarheid van 10 A of 16 A. Dit is de eenvoudigste oplossing voor het op afstand bedienen van ontvangers. Bij apparaten die bedoeld zijn voor ledverlichting kunnen de eenheden bovendien worden gebruikt om de lampen te dimmen, bv. door de intensiteit ervan te regelen en ze geleidelijk aan te verhelderen (in lineaire of logaritmische modus). Deze functie is volledig geïntegreerd met het besturingssysteem, waardoor het dezelfde stroombron gebruikt zodat de installatie/bedrading eenvoudiger is.

Bouw en schaling van het KNX-systeem

De bovenstaande tabel toont de elementen voor het bouwen en schalen van een KNX netwerk. De KNX-USB interface geeft, zoals de naam al doet vermoeden, toegang tot het netwerk via elke computer/laptop die met USB is uitgerust. De mogelijkheid om een dergelijke verbinding te maken kan vereist zijn voor programmeer- of diagnosedoeleinden, bv. om de instellingen van een enkele regelaar te wijzigen. De universele seriële interface kan ook worden gebruikt om een minder gangbaar apparaat in het KNX-systeem te integreren, bv. een singleboardcomputer die moet worden geconfigureerd als een op afstand bestuurbare toegangs-/controlepoort. De switch/repeater heeft twee RJ-45-aansluitingen en maakt het mogelijk om netwerk'takken' zodanig aan te sluiten of uit te breiden dat conflicten en interferentie worden vermeden. Dit doet het apparaat dankzij de galvanische isolatie van de poorten en door telegrammen (pakketten) te filteren volgens een definieerbare hiërarchie.

Met de Ethernet-KNX-router kunt u de infrastructuur van het lokale LAN-netwerk (en indirect ook draadloos WLAN) gebruiken om het KNX-systeem te ondersteunen. Deze oplossing is vooral aantrekkelijk op plaatsen waar het creëren van nieuwe kabeltracés renovatiewerkzaamheden vereist bij modernisering, onderhoud en schaalvergroting van de installatie. Bovendien wordt de router geconfigureerd via een interface die beschikbaar is via een webbrowser.

Samenwerking met de DALI-interface

KNX is een krachtige maar generieke standaard voor de communicatie en organisatie van besturings- en automatiseringssystemen. Daarom moet het systeem in veel situaties worden geïntegreerd met meer gespecialiseerde oplossingen, zoals de DALI-interface die wordt gebruikt in de verlichtingsindustrie (Digital Addressable Lighting Interface). Het model DLC-02-KN is bijvoorbeeld een gateway met uitgang voor twee DALI-2 rails, het kan daardoor in totaal 128 bedieningsapparaten (ECG, Electronic Control Gear) bedienen. Op deze manier kan zelfs zeer complexe verlichting (wooninterieurs, kantoren of zelfs gevel/architectuur) worden geïntegreerd in een gebouwautomatiseringssysteem met een breder doel. DALI-gateways bieden zeel veel mogelijkheden van deze interface (bv. controle over de kleur en intensiteit van RGBW-ledstrips, instelling van de dim-/helderheidssnelheid etc.) en vereenvoudigen tegelijkertijd het voordefiniëren van individuele functies en volledige indelingsprogramma's die de gebruiker kan inschakelen met elke geselecteerde interface (smartphoneapplicatie, wandschakelaar, automatische/getimede vrijgave).

KNX-controllers

rightColumnPicture rightColumnPicture

VERDER LEZEN

Uw browser wordt niet meer ondersteund, download een nieuwe versie

Chrome Chrome Download
Firefox Firefox Download
Microsoft Edge Microsoft Edge Download
Safari Safari Download