Vidi-subsidie voor extreem oprekbare elektronica

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi-subsidie van bijna 800.000 euro toegekend aan dr.ir. Johan Hoefnagels van de faculteit Werktuigbouwkunde (Technische Universiteit Eindhoven) voor zijn onderzoek naar extreem oprekbare elektronica. De Vidi-prijs is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht.

dr.ir. Johan Hoefnagels (Foto: Bart van Overbeeke)

Het project waarvoor Hoefnagels de prijs heeft gekregen betreft de innige integratie van extreem oprekbare elektronica met biologische weefsels, zoals hersenen of hart. Dit maakt futuristische medische toepassingen mogelijk, zoals controle van epileptische aanvallen. In dit project onderzoekt Hoefnagels een revolutionair mechanisme om elektronica extreem oprekbaar te maken, gedemonstreerd met een opblaasbare, in vivo ultrasounddetector.

Vidi-subsidie
De Vidi-prijs is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Vidi is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee financieringsvormen zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers).