Vermogenselektronica en trends

Elektrisch vervoer, slimme energienetten en de toenemende vraag naar renewable energy zorgen ervoor dat de ontwikkelingen binnen Vermogenselektronica snel gaan. De applicaties moeten zo efficiënt mogelijk presteren, zonder grote kans op falen en binnen de capaciteit van het net. Op 12 juni worden tijdens het Vermogenselektronica Event in 22 lezingen de belangrijkste trends en ontwikkelingen naast elkaar gezet.

Het event vindt plaats bij de TU/e, naast een mooie locatie is de link met Vermogenselektronica zeer sterk. Elena Lomonova geeft namens de TU/e groep Electromechanics and Power Electronics (EPE) een overzicht van de laatste ontwikkelingen en projecten waarbij zij betrokken zijn. Via de exposanten hebben bezoekers de mogelijkheid een tour te volgen door het lab met enkele demonstraties (beperkte capaciteit).

Power Applications
Na de eerste twee plenaire lezingen beginnen de drie parallelle tracks. De track Power Applications is dit jaar voor het eerst in het programma opgenomen en beloofd zeer interessant te worden. Diverse ontwikkelaars laten projecten zien en gaan in op de uitdagingen die ze tijdens het proces tegen zijn gekomen. Nedap Light Controls en Imtech Power Electronics gaan in op de vernieuwende oplossingen die zijn gekozen bij respectievelijk de ontwikkeling van een 36 kW HF Lamp Driver en een 20 kA voeding voor een hybride magneet. Strukton Rail gaat in op de faalmechanismen van grote halfgeleiders en hoe ontwikkelaars hier in het ontwerp rekening mee kunnen houden.

Power Quality Monitoring en Power Conversion
Ook binnen de tracks Power Quality Monitoring en Power Conversion staan ontwikkelingen centraal. Hoewel de track Power Quality Monitoring begint met een lezing van GMC Instruments waarin de basics van power quality wordt uitgelegd. De rol van power quality zal door de opkomst van slimme netten en de groei van renewable energy alleen maar belangrijker worden. Sprekers laten zien hoe de power quality gemonitoord kan worden en op welke manier de power quality beïnvloed kan worden.
Binnen de track Power Conversion krijgen de bezoekers de laatste ontwikkelingen op het gebied van halfgeleiders, drivers en voedingen te horen. Ook het juridsche aspect komt aan bod, zo bespreekt Avnet Abacus de wetgeving rond voedingen. Als plenaire spreker gaat Jeroen van Duijvenbode (competence leader power Electronics bij ASML) in op kosmische straling als faalmechanisme bij power MOSFETs.

Als u de laatste trends rond Vermogenselektronica wilt horen bent u op 12 juni bij de TU/e van harte welkom. Rest alleen nog de vraag of Vermogenselektronica eigenlijk zelf geen trend is? Korneel Wijnands van de TU/e en Prodrive start de dag met de ontwikkeling van het vakgebied Vermogenselektronica en spreekt zijn verwachtingen uit over de toekomst. Zal Vermogenselektronica het jaar 2100 halen of blijkt dit opgebloeide vakgebied slechts een trend te zijn?
Meer informatie en gratis registratie: www.fhi.nl/vermogenselektronica.