TU Delft eerste Nederlandse universiteit met dependance in China

Op woensdag 11 mei heeft de TU Delft een research-dependance in Beijing geopend. De TU Delft is daarmee de eerste Nederlandse universiteit die een dergelijk initiatief ontplooit in China.

De dependance gaat zich bezig houden met het onderzoek naar led-verlichting, de zeer energiezuinige technologie die de komende decennia een steeds grotere rol zal spelen. Vice-premier Maxime Verhagen (Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) heeft de officiële opening verricht, als onderdeel van zijn handelsmissie naar China.

Academie voor Wetenschap
De naam van de nieuwe dependance wordt Delft University of Technology – Beijing Research Centre, gevestigd bij het Institute of Semiconductors van de Chinese Academy of Science (CAS). In de eerste fase van de samenwerking zal de dependance van de TU Delft een aantal promovendi aanstellen, die na afronding een TU Delft-diploma zullen krijgen. De promovendi, die zich richten op het onderzoek naar betere led-verlichting, worden begeleid door hoogleraren van zowel de TU Delft als CAS. Het wetenschappelijke programma wordt gecoördineerd door prof. Guo Qi Zhang, deeltijdhoogleraar aan de TU Delft.

TU Delft aanwezig waar het er toe doet
De Delftse College van Bestuur-voorzitter Dirk Jan van den Berg is enthousiast over het nieuwe initiatief. Van den Berg, tevens oud-ambassadeur van Nederland in China: ‘Het is belangrijk om in strategisch belangrijke landen zoals China en Brazilië aanwezig te zijn en daar een onderdeel van je universiteit neer te zetten, zoals we nu doen in Beijing. China investeert in vijf jaar tijd vierhonderd miljard euro in technologische topsectoren. Iedereen weet wat er China gaande is, maar nog lang niet iedereen is er van doordrongen dat we als Europa veel te winnen hebben door bij deze ontwikkelingen aan te haken. De oprichting van het Delft University of Technology – Beijing Research Centre is een nu nog bescheiden maar heel concreet begin.’
Van den Berg voegt hieraan toe dat het ook voor de ondersteuning van het internationale netwerk van de TU Delft noodzakelijk is om als universiteit aanwezig te zijn op de plaatsen in de wereld die er toe doen. 

Energiezuinige led’s
De dependance richt zich op led-verlichting. Led’s zijn een belangrijk onderwerp, ook in China. Ze hebben als enorm voordeel dat ze zeer energiezuinig zijn en een lange levensduur hebben. Potentieel kunnen led’s door hun energiezuinigheid de uitstoot van honderden miljoenen tonnen CO2 voorkomen. Te meer omdat led’s nog voortdurend worden verbeterd. Sinds het in de jaren negentig mogelijk werd om met led’s allerlei nieuwe kleuren (zoals blauw) uit te zenden, groeit het aantal toepassingen snel. Die zijn nu al te vinden in bijvoorbeeld straatverlichting en auto-koplampen.
Naar verwachting zullen led’s de komende decennia een steeds groter deel van de verlichtingstoepassingen overnemen. De verdere ontwikkeling en verbetering van led’s is naast vele wetenschappelijke uitdagingen dus ook economisch van groot belang, met een potentiële markt van miljarden euro’s. 

De overeenkomst tussen de TU Delft en de Chinese Academie voor Wetenschap werd op woensdag 11 mei om 11.45 uur (lokale tijd) getekend in het Westin Chaoyang Beijing Hotel. De ceremonie werd geopend door vice-premier Maxime Verhagen.