TU Delft bouwt stroomraam en energievlieger
Studenten en onderzoekers van de TU Delft gaan met geld uit een nieuw fonds een stroomraam bouwen en energie-opwekkende vliegers zo verbeteren dat ze 24 uur per dag in touw kunnen zijn. De middelen zijn afkomstig uit het Delft Energy Initiative Fonds, bedoeld om innovatieve risicovolle ideeën over het opwekken, opslaan en besparen van energie uit te werken naar prototypes en commerciële producten.
Het fonds is bestemd voor studenten en medewerkers van de TU Delft en bevat naast financiering ook deelname in het LaunchLab-programma van incubator Yes!Delft. De twee projecten zijn gekozen uit zeven bijzondere en innovatieve ideeën.
Prototype van een stroomraam (Koen Hooning)
Een stroomraam – of Luminescent Solar Concentrator – is een raam waarop een folie van luminescerend materiaal zonlicht opvangt en verspreidt naar de raamranden waar de lichtdeeltjes door smalle zonnepanelen worden omgezet in elektriciteit. Student Koen Hooning en collega’s van de onderzoeksgroep Luminescent Materials van de faculteit Technische Natuurwetenschappen hebben nieuwe materialen gevonden die het rendement van de stroomramen met een factor vijf kunnen verbeteren. Daarmee kunnen ze wat betreft kosten en rendement concurreren met dunne filmzonnecellen. Met behulp van een prototype van 10 bij 10 centimeter kunnen Hooning en collega’s de nieuwe materialen testen. Lees verder op de website van Universitair Docent Erik van der Kolk: www.vanderkolklab.com
Demonstratie-kite voor festival roadshow (Kirkenier & Van der Vlugt)
TU Delft student Joost Kirkenier en promovendus Rolf van der Vlugt willen de energievlieger ontwikkeld door het Kite Power onderzoeksteam van de TU Delft, verder ontwikkelen tot commercieel product. Met de middelen van het Delft Energy Initiative Fonds willen ze de vlieger geschikt maken om 24 uur per dag stroom op te wekken. Hiervoor is onder meer nodig dat de controle-eenheid vlak onder de vlieger zelf energie produceert om te kunnen functioneren. Ook is nieuwe software nodig om de vlieger te kunnen aanpassen aan veranderingen in windkracht en windrichting. De verbeterde vlieger zal deze zomer op een aantal festivals grootschalig gedemonstreerd worden.
Het onderzoek naar energievliegers is geinitieerd door duurzaamheidsprof Wubbo Ockels. Universitair Hoofddocent Roland Schmehl leidt de onderzoeksgroep. Lees verder op: www.kitepower.eu. Bekijk Schmehls presentatie op TedxDelft, de fotogallerij of het YouTubekanaal.
LaunchLab
Naast het geld zullen de studenten ook ondersteuning krijgen in het LaunchLab van incubator Yes!Delft. Met deelname aan het LaunchLab kan worden voorgesorteerd op mogelijke aanmelding als spin-offbedrijf bij Yes!Delft.
Delft Energy Initiative Fonds
Het Delft Energy Initiative Fonds helpt bij het financieren van nieuwe ideeën, pilotprojecten of testinstallaties op het gebied van energiebesparing of opwekken en opslag van energie. Voorwaarde is dat het concept risicovol en bij voorkeur commercieel aantrekkelijk is en de bedenker bereid is een eigen bedrijf te starten. Het Fonds is alleen beschikbaar voor studenten en medewerkers van de TU Delft.