Tiende editie Vision & Robotics breidt uit met ‘Automation Solutions’

Op woensdag 25 en donderdag 26 mei organiseert Mikrocentrum in de Koningshof te Veldhoven de tiende editie van Vision & Robotics. Dit jubileumjaar zullen niet alleen de vertrouwde vision- en roboticaonderwerpen de revue passeren, ook zal er een podium zijn voor aanverwante automatiseringsoplossingen. Door de toevoeging van aandrijvingen, sensoren en grijpers wordt de bezoeker een compleet pallet voorgeschoteld. Ook aan taart zal het in dit bijzondere jaar niet ontbreken.

Vision en robotica zijn al enige tijd aan een opmars bezig. Niet verwonderlijk, aangezien een steeds grotere flexibiliteit van de automatisering wordt verlangd, waarbij ook de kwaliteitseisen er niet om liegen. Samen en afzonderlijk zijn zowel vision als robotica van alle markten thuis, flexibel inzetbaar, snel, precies en onvermoeibaar. Toch staan vision en robotica zelden op zichzelf en maken ze deel uit van een geïntegreerde oplossing. Zo is voor handling-applicaties de grijper een onmisbaar verlengstuk van de robot en komen ook combinaties met andere typen sensoren en hoogwaardige aandrijvingen veelvuldig voor. Dit is de reden dat Mikrocentrum heeft besloten om het evenement uit te breiden met een deel ‘Automation Solutions’. “We willen de bezoeker een compleet beeld van robot- en visionintegratie bieden”, licht seminar manager Els van de Ven de keuze toe. “Je ontkomt er dan niet aan aandacht te schenken aan nauw verwante technologieën die het uiteindelijke succes van de toepassing ervan kunnen maken of breken.”

Kansen voor eindgebruikers
Dat er vele mooie kansen voor de industrie in het verschiet liggen, blijkt niet alleen uit de slimme oplossingen die de diverse standhouders op de beursvloer zullen tonen. Ook het congres biedt inspirerende lezingen. Zowel tot de verbeelding sprekende voorbeelden uit de voedselverwerkende industrie, de farma, de metaal als de logistiek komen aan bod. Zelfs de normaal zeer gesloten tabaksindustrie is dit jaar vertegenwoordigd. Van de Ven: “De ontwikkelingen in de industrie gaan momenteel erg hard. Waar zaken als ‘bin picking’ middels 3D-vision vroeger erg lastig waren voor glimmende producten, slaagt men hier steeds beter in. Daarnaast doen technologieën als vision middels ‘time of flight’ camera’s hun intrede en worden robots niet alleen nog sneller en preciezer, ook gaat het energieverbruik drastisch omlaag door een slimmer ontwerp en robotbesturing. Ook robotveiligheid is nog steeds een ‘hot item’ dat tijdens het congres uitgebreid uit de doeken zal worden gedaan.”

De toekomst is nu
Voor een toelichting op de ‘nieuwe’ robotica – denk hierbij aan care- en curesystemen, maar ook aan robots voor de landbouw en voor huishoudelijk gebruik – is RoboNed op de beursvloer en het congrespodium uitgenodigd. In een sectoroverstijgende roadmap zal worden aangetoond dat de toekomst niet morgen maar nu is. Concepten voor mens/robotinteractie zijn al voorhanden en ook het internet voor robots, in de vorm van RoboEarth, is in een vergevorderd stadium. Daarnaast is ‘hippe’ visiontechnologie als Augmented Reality inmiddels zo uitgebreid, dat de grootste beperking vooral de menselijke fantasie lijkt. Tal van spraakmakende demo’s, waaronder een feestelijke taartgooiwedstrijd met een robot, moeten hierbij helpen.

www.vision-robotics.nl