Themadag: PLC, IPC of embedded besturing

De industriële besturing is de afgelopen decennia geëvalueerd van een samenbouw van verschillende onderdelen naar een meer geïntegreerd geheel van allerlei functies.
Tot voor kort moest de systeemintegrator zijn PLC's, industriële PC's en servoregelingen allemaal aanschaffen bij verschillende leveranciers. Als hij dan geluk had, kon hij de verschillende onderdelen met één netwerk aan elkaar knopen.

Tegenwoordig spreken we niet meer van leveranciers van PLC’s, IPC’s of embedded besturingen, bijna iedereen levert het volledige scala aan apparatuur en liefst ook nog alle functionaliteit geïntegreerd. Klanten willen tenslotte één aanspreekpunt.
Doordat de leveranciers uit verschillende richtingen komen, is de benadering echter niet altijd identiek. De traditionele IPC leverancier probeert de PLC-functies met software in de PC erbij te plakken, terwijl de traditionele PLC leverancier tracht de IPC van dezelfde degelijkheid te maken als de duurdere PLC. De leveranciers van servoregelingen, ventieleilanden en andere embedded besturingen hebben zo ook hun eigen kijk op PLC en IPC.

Tijdens deze themadag laten we het keuzetraject door diverse aanbieders van hardware en software belichten. Enkele vragen zijn:
• Hard- of SoftPLC?
• IPC onder Windows, Windows-CE of Linux?
• Directe I/O of via een industrieel netwerk?
• Welke functionaliteit brengen we onder in hardware bouwstenen, zoals FPGA’s?
• Leggen we de keuze van hard- en software in handen van één aanbieder of houden we deze in eigen hand?

Datum: dinsdag 8 februari 2011
Locatie: Mikrocentrum, Eindhoven
Meer informatie