Texas Instruments neemt National Semiconductor over

Door het ondertekenen van de definitieve overeenkomst neemt Texas Instruments het bedrijf National Semiconductor over voor een bedrag van circa 6,5 miljard dollar en betaalt daarmee ‘het volle pond' van 25 dollar per aandeel. Door deze overname worden twee toonaangevende analoge halfgeleiderfabrikanten samengevoegd.

“Deze overname heeft alles te maken met sterkte en groei”, zegt Rich Templeton, president-commissaris van TI. “National heeft een bijzonder sterk ontwikkelteam en door de producten van beide bedrijven te combineren, kunnen we afnemers nu een productenpakket aanbieden van ongekende breedte en diepte. Het management van National heeft in de afgelopen jaren uitstekend gepresteerd door de marges te verbeteren en de uitgaven te stroomlijnen. Omdat wij over een veel omvangrijker verkoopteam beschikken, verwachten we dat we de groei van National kunnen versnellen en daardoor onze investering snel terug kunnen verdienen. Het gecombineerde verkoopteam zal tienmaal groter zijn dan het huidige van National en het productenpakket zal aan meer afnemers in meer marktsectoren worden aangeboden.”

Elk bedrijf heeft zijn eigen unieke, sterke punten. Voor TI zijn dat de 30.000 analoge producten, de uitstekende afzetkanalen en de fabricagetechnieken waarmee ze voorop lopen in de industrie, met name ’s werelds eerste 300 mm analoge fabriek. National voert een programma van 12.000 analoge producten, heeft een sterke positie op de markt voor voedingscomponenten en biedt uitstekende ontwerphulpmiddelen voor afnemers. National wordt onderdeel van het analoge segment van TI en de verkoop van analoge halfgeleiders zal bijna 50% van TI’s omzet gaan vertegenwoordigen.

De markt voor analoge halfgeleiders bedroeg 42 miljard dollar in 2010. TI is marktleider met een omzet in analoge componenten van 6 miljard dollar in 2010, hetgeen overeenkomt met een marktaandeel van 14%. De omzet van National voor het kalenderjaar 2010 bedroeg circa 1,6 miljard dollar, ofwel 3% van de markt.

www.ti.com/acquire en www.national.com