Studenten TU Delft onthullen supersnelle Hyperloop-capsule

Razendsnel mensen en goederen vervoeren in een capsule door een vacuümbuis lijkt steeds dichterbij te komen. Het Delftse studententeam ‘Delft Hyperloop' presenteerde gisteren hun revolutionaire capsule.

Daarmee gaan ze eind deze zomer de strijd aan met zo’n dertig andere teams in de finale van de Amerikaanse competitie van Elon Musk, de ondernemer achter Tesla en SpaceX.

Het concept van een transportsysteem in luchtdrukbuizen werd door hem bedacht. Door de lage luchtdruk, tegen vacuüm aan, hebben de capsules geen wrijving waardoor ze snelheden boven de 1000 kilometer per uur kunnen behalen. Om de ontwikkeling ervan aan te jagen startte miljardair Musk een jaar geleden de ‘Hyperloop Pod Competition’.

Tweede plaats TU Delft
De studenten van de TU Delft eindigden in januari op de tweede plaats voor het ontwerp van hun capsule. Toen deden meer dan 120 teams mee. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ging er toen met de eerste prijs vandoor.

De capsules voor de wedstrijd zijn prototypes op halve schaal. De Delftse variant is ongeveer 4,5 meter lang en 1 meter hoog.

In de finale van de competitie, op een testtraject in Californië, worden de prestaties en snelheden van de capsules gemeten. De Delftenaren hebben goede hoop om deze ronde te winnen van de studenten van MIT. “Onze capsule weegt maar 150 kilogram, 100 kilo minder dan die van MIT. Daardoor hebben wij een grote voorsprong”, vertelt Marleen van de Kerkhof van Delft Hyperloop.

Permanente magneten
Beide teams gebruiken magneten om de capsules te laten zweven door de buis. Maar volgens Delftse studenten is hun prototype veiliger en betrouwbaarder doordat zij gebruik maken van permanente magneten voor het rem- en stabilisatiesysteem.

“MIT maakt gebruik van een veel zwaarder hydraulisch systeem voor het activeren van de remmen. Doordat hun capsule helemaal vol is gebouwd met allerlei systemen past er ook maar één testdummy in. Bij ons kunnen er acht halve schaal personen in”, zegt Van de Kerkhof.

Innovatieve oplossing
De capsule werd donderdag onthuld door minister Henk Kamp van Economische Zaken. “De door TU Delft bedachte Hyperloop is een voorbeeld van een innovatie oplossing op wereldniveau die de toekomstige economische groei en concurrentiekracht van Nederland kan versterken door bij te dragen aan sneller, duurzamer en efficiënter transport”, aldus Kamp.

Volgens de minister maken de “slimme en ondernemende studenten” van de TU Delft een goede kans om hun concurrenten in de finale te verslaan.

Bron: ANP