Studenten TU Delft bouwen elektrische racewagen

Na tien zeer succesvolle racewagens met verbrandingsmotoren, vonden de studenten van het Delftse DUT Racing Team de tijd rijp voor een elektrische bolide. Op dinsdag 14 juni demonstreren ze op de Markt in Delft wat deze nieuwe racewagen allemaal kan. Met de wagen doen de Delftse studenten deze zomer mee aan de Formula Student wedstrijden in Engeland en Duitsland.

 

Formula Student is een ontwerp- en racewedstrijd waar wereldwijd meer dan 400 universiteiten aan meedoen. De wagens worden in de wedstrijden beoordeeld en komen in een reeks zware proeven tegen elkaar uit.Vorig jaar wonnen de Delftse studenten de wedstrijd in Duitsland met een ultralichte racewagen op bio-ethanol, dit jaar verwachten ze hoge ogen te gooien met hun eerste elektrische ontwerp.
Het DUT Racing Team bestaat uit ongeveer 60 studenten van de TU Delft. Het team doet nu voor het elfde jaar mee aan de Formula Student competitie en heeft zich intussen tot een topteam ontwikkeld, door extreem lichte en zuinige wagens te ontwerpen.

Overstap naar elektrisch rijden
“Om bij de top van het internationale veld te blijven horen moet je nieuwe uitdagingen blijven opzoeken”, zegt Paul van Tricht, teammanager van het studententeam. “Ons superlichte bio-ethanol concept was eigenlijk uitontwikkelt, daar viel nog maar heel weinig aan te verbeteren. Daarom hebben we het dit jaar over een hele andere boeg gegooid en voor elektromotoren gekozen, aan beide achterwielen een”.

Lichtgewicht auto
Het studententeam uit Delft is internationaal bekend om haar extreem lichte wagens. “Door de zware accupakketen is het maken van een lichte elektrisch aangedreven auto een nog grotere uitdaging dan met een brandstofmotor. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op 180 kilogram, we verwachten zeker 20 kg minder dan de lichtste concurrent te wegen. Dus die naam houden we wel hoog”, aldus Van Tricht. Het uiteindelijke ontwerp van het Delftse team heeft daardoor eenzelfde vermogen/gewicht verhouding als een Ferrari.

Tweede team
Aan de Formula Student competitie doet dit jaar nog een tweede Team uit Delft mee. De studenten van het Greenchoice Forze Team maken hun debuut in de Formula Student wedstrijd en doen mee aan de wedstrijd in Engeland. Het team richt zich speciaal op racen op waterstof. Na drie succesvolle door waterstof aangedreven karts hebben ze zich dit jaar op Formula Student gericht. De Roll-out van Forze-IV staat gepland op 9 juli.

Formula Student UK (Silverstone) vindt plaats van 13 tot 17 juli, de wedstrijd in Duitsland (Hockenheim) is van 2 tot 7 augustus.

Contact DUT Racing Team: Mark van Doorne
015 – 278 88 91 / 06 533 313 65
info@remove-this.dutracing.nl

Links:
http://www.dutracing.nl
http://www.formulastudent.com
http://www.formulastudent.de