Studenten strijden om TNO-technologie

"Beveiligingscamera's laten vaak een beroerd beeld zien. Het zijn wazige, donkere beelden zonder contrast. Dat kan beter", zegt Andre Kapitein van Secureview. Met behulp van de contrastverbeteringstechnologie van TNO werkt hij aan nieuwe camera's die kwalitatief betere beelden opleveren. Studenten buigen zich tijdens de Entrepreneur Team Challenge over deze techniek en zoeken naar nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Kapitein is een rasechte techneut met een achtergrond in camerabeveiliging en optische sensoren. De slechte kwaliteit van beveiligingscamera’s is hem een doorn in het oog. Daarom haalt hij zo’n veertig camera’s uit elkaar om de kwaliteit van de onderdelen te beoordelen. “De onderdelen in betaalbare beveiligingscamera’s zijn van een bedroevend lage kwaliteit en ze kosten weinig. De prijzen van deze camera’s zijn veel te hoog voor wat je krijgt”, aldus de ondernemer. De camera’s die volgens Kapitein wel voldoen, hebben een militaire of industriële toepassing. “Die kosten minimaal 10.000 euro. Daarom wil ik de technologie van deze dure camera’s beschikbaar maken in het betaalbare segment beveiligingscamera’s.” Via zijn netwerk komt hij in aanraking met TNO. Hij doet mee aan een Technologie Cluster voor MKB-bedrijven (zie link) en bouwt zijn bedrijf op rondom de contrastverbeteringstechnologie van TNO. 

Ondernemen in het onderwijs
“Ik ben erg enthousiast over TNO.” Kapitein wil daarom anderen met TNO laten kennismaken. “Er liggen zoveel mooie technologieën en patenten op de plank, dat is toch zonde?” Daarom bedenkt hij de Entrepreneur Team Challenge. Zes studententeams uit heel Nederland strijden tegen elkaar. Zij moeten binnen 24 uur een globaal ondernemingsplan schrijven voor het vermarkten van een nieuw product met contrastverbeteringstechnologie. Twee studententeams halen de finale. Het ene team richt zich op rioolsystemen en de ander op microscopische toepassingen. Na presentatie van hun ondernemingsplan en marktscan wordt de toepassing voor rioolsystemen tot winnaar verkozen. Dit team krijgt een half jaar de tijd om onder de paraplu van Secureview een onderneming te starten. De studenten krijgen daarvoor aandelen in het nieuwe bedrijf. Verder krijgen zij uitgebreid advies van TNO en worden zaken rondom patenten en licenties juridisch geregeld. Het andere team heeft inmiddels ook een investeerder gevonden.

Vervolg op de eerste keer
De samenwerking tussen Team Academie Nederland, SOLV Advocaten, Secureview en TNO stimuleert het ondernemerschap binnen het onderwijs. Ook maken potentiële en startende ondernemers kennis met TNO-technologiën. “Het is de eerste keer dat TNO op deze wijze samenwerkt met een ondernemer en een opleidingsinstituut om studenten enthousiast te krijgen voor technologie en ondernemerschap”, vertelt Boy Kodde, manager MKB bij TNO. “TNO deelt graag kennis. En we willen bedrijven voorzien van technologieën die TNO heeft ontwikkeld. Dat versterkt de innovatiekracht en concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. De Entrepreneur Team Challenge is een mooie formule en een groot succes. Dat gaan we zeker herhalen.”