Studenten Hogeschool Utrecht testen Antarctica-voertuig

Studenten van Hogeschool Utrecht (HU) waren van 20...24 februari 2012 in Järvenpää te Finland om de Solar Truck te testen. Dit is het voertuig op zonne-energie dat door deze studenten is ontwikkeld. Met het voertuig gaan Wilco van Rooijen en Fokke van Velzen eind 2012 op Antarctica rijden.

Team Antarctica (www.teamantarctica.nl) bestaat dit semester uit zes studenten van Hogeschool Utrecht, één student van Avans Hogeschool en zes studenten van ROC van Amsterdam. Zij hebben op basis van resultaten van de testritten van het vorige team het voertuig aangepast. Er is getest of de nieuwe banden, zonnepanelen en de verbeterde elektronica aan gestelde eisen voldoen. Hogeschool Utrecht en CAT Lift Trucks sponsoren deze test niet alleen vanwege de duurzaamheidsgedachte achter de expeditie, maar ook omdat ze beseffen dat testen een essentieel onderdeel is van een ontwikkelproces. Voor de studenten is het zowel een interessante uitdaging als een goed leerproject. Een team van Hogeschool Utrecht begon met de ontwikkeling van de duurzame auto in 2010. Dit tweede team is sinds september 2011 bezig met het verbeteren en afbouwen van het voertuig. Hierbij worden zij ondersteund door studenten van ROC van Amsterdam en Avans Hogeschool. Ze leren veel over de invloed van omgevingsfactoren op het gebruik en de materialen, het toepassen van zonne-energie en het werken met lichte composieten. Dit doen ze in een multidisciplinair team met studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Installatietechniek en Mechatronica. Grote uitdaging is ook het leggen van contacten met het bedrijfsleven en het uitwisselen van kennis en technieken.

Missie Antarctica 2048
Wilco van Rooijen en Fokke van Velzen (www.teamwilco.nl) willen met hun expeditie op Antarctica kinderen van nu bewust maken van dit ongerepte continent en de mogelijkheden van duurzame energie. Dit doen zij door te rijden in het voertuig op zonne-energie, ontwikkeld door Team Antarctica. De locatie Antarctica is gekozen vanwege een overeenkomst die is gesloten tussen een aantal landen om het continent te beschermen tegen boringen naar mineralen. De bescherming door dit protocol eindigt in 2048, vandaar de naam van de missie.

Hogeschool Utrecht
(088) 481 8401
www.hu.nl
danielle.vossebeld@hu.nl