Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Solar Team Eindhoven onthult rijdend huis op zonne-energie en start reis van 3000 kilometer

Studententeam Team Solar van de TU Eindhoven heeft zijn rijdende huis op zonne-energie gepresenteerd. De Stella Vita wekt genoeg zonne-energie om van te leven en te rijden. Hiermee zet het studententeam een volgende stap naar een duurzame toekomst. Op 19 september gaat het zonnehuis op wielen voor het eerst de weg op en start een reis van 3000 kilometer naar het zuidelijkste puntje van Spanje.

Stella Vita, het rijdend huis op zonne-energie van studententeam Solar Team Eindhoven. Met het dak uitgeklapt beschikt het zgn. Self-sustaining House On Wheels over 17,5 m2 aan zonnepanelen waarmee genoeg energie wordt opgewekt voor rijden en wonen. Met volle batterij en op een zonnige dag kan wel 730 km gereden worden. foto: STE / Bart van Overbeeke

Stella Vita is een huis op wielen. Het nieuwe concept van Team Solar gaat daarmee verder dan een camper: door de zonnepanelen op het dak kan het voertuig namelijk in zijn eigen energie voorizen. Het is daardoor niet afhankelijk van laadpalen. Stella Vita wekt genoeg zonne-energie op om te rijden, douchen, tv te kijken, je laptop op te laden en koffie te zetten.

Het voertuig heeft een dak dat omhoog schuift als je stilstaat. Hierdoor kan je makkelijk binnen staan om te koken, slapen of werken. Daarnaast klappen er ook extra zonnepanelen naar buiten als het dak omhoog gaat, waardoor het zonneoppervlak verdubbelt tot wel 17,5 vierkante meter. Voor dagelijks gebruik is een comfortabel interieur ontworpen dat zo licht en efficiënt mogelijk is. Door zuinig om te gaan met energie kan Stella Vita op een zonnige dag wel 730 km rijden.

Een zaal vol jonge studenten
De eersten die het voertuig te zien kregen, was een zaal vol jonge studenten. Dat is met een reden. “Zij zijn namelijk de toekomst, de volgende generatie en kunnen de transitie naar een duurzamere toekomst bemoedigen en versnellen”, zegt Kjell Revenberg, teammanager van Solar Team Eindhoven. “Om deze transitie te versnellen gaan wij tijdens onze reis zoveel mogelijk mensen in Europa inspireren voor de duurzame toekomst.”


Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie