Bedrijven

Siemens maakt waterstofproductie slimmer en efficiënter met Generatieve AI

Siemens zet in op versnelde waterstoftoepassingen met behulp van generatieve kunstmatige intelligentie met drie nieuwe AI-tools: de Hydrogen Plant Configurator, de Comos AI en de SFC Generation. Hiermee ondersteunt Siemens bedrijven in de waterstofindustrie om ontwerp, engineering en automatisering van waterstofproductiefabrieken te vereenvoudigen en de productiecapaciteit op te voeren.

De nieuwe Hydrogen Plant Configurator, een intelligente chatbot op basis van generatieve kunstmatige intelligentie, stelt gebruikers in staat om installatie-ontwerpen voor waterstofproductie te maken. In een iteratief proces worden gewenste ontwerpkenmerken ingevoerd, waarna de AI naadloze blokstroomdiagrammen en nauwkeurige lay-outs van systeemeenheden en verbindingen creëert. Bovendien voorspelt de AI installatie-specifieke kerngegevens, zoals stroomverbruik en warmteproductie, om een solide basisconcept voor een fabriek te vormen.

Comos AI Engineering Assistant: Efficiëntie in de projectplanning
Siemens introduceert ook de Comos AI Engineering Assistant voor de projectplanningsfase van waterstoffabrieken. Deze tool kan specificaties en diagrammen van apparatuur genereren op basis van natuurlijke taalbeschrijvingen. Daarnaast biedt de assistent ondersteuning tijdens domeinoverschrijdende fasen in engineering en productoverschrijdende workflows. Gebruikers kunnen informatie opvragen over relevante producten en afbeeldingen, scans of pdf’s invoeren om nauwkeurige diagrammen en modellen te genereren.

SFC Generation: Vereenvoudiging van procesautomatisering
Om processen in waterstoffabrieken te automatiseren, lanceert Siemens de SFC Generation-module voor het procesbesturingssysteem Simatic PCS neo. Deze module maakt sequentiële functiediagrammen (SFC’s) met behulp van generatieve kunstmatige intelligentie. Gebruikers kunnen complexe workflows eenvoudig beheren door specifieke aanwijzingen in te voeren of proza-procesbeschrijvingen te kopiëren naar het chatvenster van de module.

Meer nieuws van Siemens Nederland
Meer nieuws over Bedrijven