Onderwijs

Saxion introduceert nieuwe master Robotics Systems Engineering

Vanaf komend studiejaar biedt Saxion de master Robotics Systems Engineering aan. Deze nieuwe hbo-master is ontwikkeld op verzoek van én samen met enkele toonaangevende bedrijven en is de eerste die specifiek gericht is op de roboticakant van system engineering. “We creëren een win-winsituatie voor studenten én het bedrijfsleven.”

Op dit moment leiden bedrijven vaak de system engineers zelf op, met als gevolg dat medewerkers slechts bij een enkel bedrijf hun ervaring opdoen. De master is juist opgezet om dit te voorkomen. Als system engineers de innovators van de toekomst zijn, is het belangrijk dat ze breder georiënteerd en breder opgeleid worden. Samen met het bedrijfsleven heeft Saxion daarom de opleidingsbehoeftes onderzocht. Hieruit is gebleken dat er steeds meer vraag en behoefte is aan breed opgeleide system engineers. Zij geven inhoudelijk en technisch leiding aan het ontwerpproces. Daarnaast kunnen ze omgaan met verschillende bedrijfscontexten en opdrachten en met hun kennis de juiste methode kiezen.

Hands-on & praktijkgericht
In de master wordt er hands-on gewerkt, op projectbasis en in samenwerking met het bedrijfsleven. Saxion en TValley zetten voor de master vol in op learning communities. Dit betekent dat studenten tijdens technische casussen aan het bedrijfsleven en onderzoekers van het lectoraat Mechatronica worden gekoppeld. Hierdoor kunnen zij ervaringen delen en ideeën uitwisselen. Het verschil met andere technische masters is dat deze master studenten opleidt zodat zij hierna in staat zijn om bij hun werkgever nieuwe technologieën op het gebied van robotica-innovatie toe te kunnen passen. Zodra deze master is afgerond is het mogelijk om een functie te vervullen in een (lead) engineering rol en op basis van ervaring en ambitie door te groeien als (robotic) system engineer.

Aan deze master werkt vanuit het bedrijfsleven het engineersplatform TValley mee met onder andere bedrijven als Riwo, Demcon, Voortman Steel Machinery en VIRO Engineering.


Meer nieuws over Onderwijs