RapidPro 2012: beter en meer, zoals de markt

De laatste jaren richt Mikrocentrum zich steeds vaker op ‘additive manufacturing' dat soms ook ‘3D printing' of ‘digital direct manufacturing' wordt genoemd. Mikrocentrum organiseert op dit vlak al jaren themadagen en opleidingen en werkt hiervoor samen met onder meer TNO. Begin dit jaar organiseerde ze vakbeurs en congres RapidPRO. De belangstelling overtrof de verwachtingen ruimschoots. Daarom wordt het evenement opgeschaald van één naar twee dagen, op 25 en 26 januari 2012 in de Koningshof in Veldhoven.

Bij draaien en frezen wordt overbodig materiaal weggenomen. Wat overblijft is de gewenste vorm. Het wegnemen van materiaal heet ‘subtractief’. Het toevoegen van materiaal heet ‘additief’. Ondanks dat spuitgieten ‘additief’ is te noemen, lijkt de term voorbehouden aan productiemethoden waarbij vormen ontstaan door ondeelbaar kleine hoeveelheden ervan te verenigen met behulp van mechanische hulpmiddelen die telkens andere vormen kunnen voortbrengen, dus niet ‘gereedschapgebonden’ zijn.

3D-printen
Het 3D-printen van voorwerpen bestaat sinds de jaren tachtig. De bekendheid ervan neemt echter pas de laatste jaren toe als gevolg van de komst van nieuwe, betere machines en materialen. Het matrijsloos 3D-printen van voorwerpen stelt de producent in staat om veel meer variatie in producten aan te brengen.

Het tweedaagse evenement RapidPro richt zich op bestaande en toekomstige professionele gebruikers van additive manufacturing en alles wat hiermee verband houdt. Hiertoe horen net zo goed eenvoudige kunststofvoorwerpen voor conceptbeoordeling als hoogwaardige metalen machineonderdelen. Er is ook aandacht voor software, ontwerp, materialen en zelfs hybride oplossingen waarbij bijvoorbeeld 3D-printen naast frezen voorkomt.

Het evenement is laagdrempelig en ook interessant voor wie al flink wat ervaring heeft opgedaan. Naast de bedrijfspresentaties vinden er lezingen plaatst over uiteenlopende onderwerpen. Hierbij is er niet alleen aandacht voor machines en materialen, maar ook voor software en (nieuwe) bedrijfsmodellen.