Onderzoek - studie en publicaties

Radboud Universiteit adviseert oprichting van nationale coalitie brein-geïnspireerde computers

het nieuwe whitepaper, “Neuromorphic Computing in the Netherlands”, gecoördineerd door de Radboud Universiteit, laat zien dat Nederland sterke expertise op dit gebied heeft. De auteurs adviseren de oprichting van een nationale coalitie die de verdere ontwikkeling van deze technologie coördineert en integreert met andere belangrijke technologische gebieden, zoals kunstmatige intelligentie en quantumcomputing.

De wereldwijde afhankelijkheid van traditionele IT-systemen loopt tegen grenzen aan door stijgende energiekosten, de impact op het klimaat en groeiende veiligheidsrisico’s. Neuromorfe – of brein-geïnspireerde – computers, bieden een veelbelovend alternatief: ze maken snelle en energie-efficiënte dataverwerking mogelijk en verminderen tegelijkertijd de afhankelijkheid van externe bronnen en expertise. Geïnspireerd door de efficiëntie van het menselijke brein, waar dataopslag en -verwerking op dezelfde locatie plaatsvinden, minimaliseren neuromorfe computers de datatransfer tussen verschillende onderdelen, wat leidt tot aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditionele computers.

Het whitepaper biedt een uitgebreid overzicht van de huidige inspanningen op het gebied van neuromorfe computing in Nederland. Het beschrijft een levendig ecosysteem waarin sterke academische instellingen, industrieën, nationale programma’s en startups samenwerken. Deze partijen leveren expertise op diverse gebieden binnen neuromorfe computing, van onderzoek naar innovatieve materialen tot toepassingen in wetenschappelijk onderzoek en daarbuiten.

Een stap naar nationale en internationale samenwerking
De auteurs pleiten voor een gezamenlijke, nationale aanpak om afstemming te garanderen met andere technologische gebieden, zoals halfgeleidertechnologieën, kunstmatige intelligentie, quantumcomputing en fotonica. Het whitepaper dient als startpunt voor de oprichting van een nationale coalitie, ‘Neuromorphic Computing NL’, die samen met alle relevante partijen en in nauwe samenwerking met de Topsector ICT een routekaart zal ontwikkelen.

Daarnaast fungeert het whitepaper als katalysator voor een fact-finding missie over brein- geïnspireerde computing, georganiseerd door de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk. Deze missie, gepland van 24 tot 27 maart 2025, heeft als doel kennisuitwisseling te bevorderen en samenwerkingen op het gebied van neuromorfe computers te initiëren.


Meer nieuws over Onderzoek - studie en publicaties