Quantumdot schijnt zijn licht op biologische processen

Ze geven veel langer en intenser licht dan de fluorescerende ‘markers' die veel worden gebruikt in medische en biologische toepassingen. Maar quantumdots, zoals deze nanolichtbronnen heten, hebben tot nu toe als groot nadeel dat ze niet in water zijn op te lossen. Onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT en het instituut A*STAR in Singapore hebben hiervoor nu een remedie: de coating die ze hebben ontwikkeld, maakt quantumdots zelfs geschikt voor toepassing in cellen en in het menselijk lichaam. De onderzoekers presenteren hun recept voor deze coating in de oktobereditie van Nature Protocols.

 

Dankzij de nieuwe coating kunnen quantumdots, halfgeleidende nanokristallen, letterlijk hun licht schijnen op biologische processen. Deze dots zijn ‘klompjes’ van enkele honderden tot enkele duizenden atomen die licht gaan uitzenden als ze bijvoorbeeld met onzichtbare UV-straling worden belicht; ze zijn enkele nanometers tot enkele tientallen nanometers groot. De coating biedt nog meer voordelen dan de verbeterde wateroplosbaarheid: zo is het mogelijk om er andere moleculen ‘aan vast te klikken’. De quantumdot wordt dan bijvoorbeeld gevoelig voor bepaalde stoffen of gaat zich hechten aan een specifiek celtype zoals een tumorcel.

Beter alternatief
Om biologische processen te bestuderen, is het heel gebruikelijk om fluorescerende ‘vlaggetjes’ toe te passen die zich aan biomoleculen hechten. Zo zijn de gangen van deze moleculen, zelfs binnenin een levende cel, goed te volgen. Quantumdots bieden een beter alternatief. Ze geven helder licht met een lange levensduur en de kleur van het licht is te variëren door de grootte van de quantumdot aan te passen. Tot nu toe waren ze echter niet geschikt, ook vanwege hun toxiciteit.

De onderzoekers hebben daarom een amphiphilische coating ontwikkeld: een coating die zowel hydrofobe als hydrofiele eigenschappen heeft. De kant van het polymeermateriaal die ‘niet van water houdt’ hecht zich aan de buitenkant van de quantumdot. De hydrofiele kant maakt de combinatie van quantumdot en coating wateroplosbaar. De coating organiseert zichzelf op het oppervlak van de quantumdot, via zelfassemblage. Het voordeel van het toegepaste polymeer is dat er ook weer andere moleculen aan vast te maken zijn. En, ook belangrijk: de lichtgevende eigenschappen van de quantumdot worden niet negatief beïnvloed.

Het onderzoek is een samenwerking van het MESA+ Institute for Nanotechnology van de UT en het A*STAR Instute of Materials Research and Engineering in Singapore. Het is geleid door prof. Julius Vancso, die aan de UT hoogleraar Materials and Technology of Polymers is en ook ‘visiting scientist’ aan het instituut in Singapore.

Het artikel ‘Synthesis of functionalized amphiphilic polymers for coating quantum dots’ van Dominik Janczweksi, Nikodem Tomczak, Ming-Yong Han en Julius Vancso is verschenen in de oktober editie van Nature Protocols.