Economie / Financieel

Productie industrie bijna 8 procent lager in juni

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 7,7 procent lager dan in juni 2022, maakt het CBS bekend. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

De meeste bedrijfsklassen van de industrie produceerden minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches noteerde de machine-industrie de grootste productiedaling. De reparatie en installatie van machines had de grootste toename van de productie.
Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van mei 2023 op juni 2023 steeg de productie met 0,7 procent.

De producenten in de industrie waren in juli voor de vierde maand op rij minder positief. Dat komt vooral doordat ze minder positief waren over de orderportefeuille.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten is in juli ook verslechterd (Eurostat). De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in juni 0,4 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van mei daalde de Duitse productie met 1,2 procent (Destatis).

Economische Barometer MKB-maakindustrie
Volgende week worden de resultaten van de Metaalunie Economische Barometer gepubliceerd. Uit de Barometer blijkt ook dat de bedrijvigheid in de sector het afgelopen jaar langzaam afneemt. Net als het CBS meldt, geven de installatie- en onderhoudsbedrijven in de Barometer aan een goed 2e kwartaal achter de rug te hebben. Van de sterke teruggang van de productie onder de machinebouwers is in de MKB-maakindustrie echter geen sprake.


Meer nieuws over Economie / Financieel