Nederlandse onderzoekers weer top van Europa

Nederlandse onderzoekers hebben dit jaar weer een aanzienlijk deel van de startersubsidies van de European Research Council (ERC Starting Grants) binnengesleept.

 

In totaal gaan 47 onderzoekers in Nederland hun Starting Grant-onderzoek uitvoeren, waarmee de Nederlandse onderzoekers ruim 70 miljoen euro binnen sleepten. In absolute aantallen zijn dat 20 tot 27 meer toekenningen dan de voorgaande drie ronden. Van de 47 gehonoreerde voorstellen zijn er 14 onderzoekers in de levenswetenschappen, 17 in de natuurkunde, technische- en aardwetenschappen, en 16 in de sociale- en menswetenschappen.

Nederland staat hiermee in Europa op de vierde plaats achter het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Vorig jaar stond Nederland op de vijfde plaats. De ERC kent dit jaar in totaal 480 beurzen toe.

“Ons land doet het bijzonder goed in het Kaderprogramma: we halen er meer geld uit dan we erin stoppen. Maar in de ERC doen we het nóg beter, en dat onderstreept de hoge kwaliteit van de onderzoekers die in Nederland werkzaam zijn waar we heel trots op mogen zijn,” aldus staatssecretaris Zijlstra.

De ERC startersubsidies zijn bedoeld om excellente onderzoekers, die 2 tot 12 jaar geleden zijn gepromoveerd, te ondersteunen bij het opzetten van een eigen onderzoekslijn.