Multifunctioneel gadget HET Instrument al erg populair
Bezoekers van HET Instrument kunnen tijdens deze editie de KompasKlok verzamelen. Bij de huidige vooraanmeldingen kiest het elektronicapubliek redelijk massaal voor die mogelijkheid. De KompasKlok heeft vele mogelijkheden. De ontwikkelaar Ymif Engineering bewijst daarmee dat met weinig middelen veel mogelijk is. De KompasKlok is een kompas en een klok. Andere functies van de gadget zijn een dobbelsteen, een infrarooddetector, een waterpas en het kan gebruikt worden als ontwikkeltool.
Er is een ‘smartphone App’ ontwikkeld, die met de KompasKlok codes communiceert en de gadgets kunnen ook onderling communiceren. Door verschillende componenten in te bouwen, heeft de KompasKlok maar liefst 24 applicaties. Zo zorgen capacitieve toetsen voor een eenvoudige bediening en is er een USB-poort voor aansluiting met de PC. Gebruikers kunnen zelf ontworpen schakelingen gemakkelijk aansluiten met de ‘Open Drain’ output. Denk hierbij aan het aansturen van een externe relais. Zelf een lamp aan- en uitschakelen op het lichtnet is hierdoor mogelijk.
Het is voor Ymif Engineering een bewuste keuze geweest, om de KompasKlok ook als een ‘open-source’ ontwikkeltool te presenteren. De hardware en software is vrij te downloaden voor iedereen met interesse in geavanceerde elektronica. Zo heeft de KompasKlok meerdere test- of soldeerpunten. Een gebruiker kan dan zelf aanpassingen in de applicaties aanbrengen of nieuwe applicaties ontwikkelen. De KompasKlok is daarmee ook zeer geschikt als lesmateriaal op scholen.
De bedenker van de KompasKlok, Ymif Engineering, ontwikkelt sinds 1999 technologie voor geavanceerde software en elektronica. De hardware en de software van de KompasKlok zijn parallel ontwikkeld. Ymif Engineering past deze succesvolle ontwerpmethode vaak toe.
Productie
De productie van de gadget wordt in april zorgvuldig voorbereid. AssemblyPartner produceert hoogwaardige elektronica voor uiteenlopende doeleinden. Als partner voor de KompasKlok heeft AssemblyPartner intensief contact met Ymif Engineering. Het doel is om de uiteindelijke productie soepel te laten verlopen. Het proces van de productie van de gadget wordt daarom vergelijkbaar opgepakt als een willekeurig andere productierun.
De werkvoorbereiding is gestart door het uitwisselen van de relevante data: het genereren van stuklijsten, tekeningen, plaatsingsfiles voor machine en mens, stencil data voor de screenprinter en controle/reservering van de juiste tools en machines. Ondertussen produceert Ymif Engeneering 18 prototypes. Deze prototypes zijn noodzakelijk om de laatste verbeteringen op print door te voeren voordat grote aantallen machinaal geproduceerd worden.
Met de prototypes als input bespreekt AssemblyPartner met Ymif Engineering de mogelijkheden, om de uiteindelijke maakbaarheid van het product te optimaliseren. Over een maand is het zover. Dan gaat de KompasKlok in productie. Alle benodigde zijn binnen, waarna een laatste check op specificaties plaats vindt. De laatste kleine verbeteringen, een grondige voorbereiding en de 2.000 gadgets worden geproduceerd!
Bezoekers kunnen zich via de registratielink op www.hetinstrument.nl zich aanmelden voor de gratis KompasKlok.
Meer informatie
FHI, federatie van technologiebranches
Paul Petersen of Linda Bos-Dekker
www.hetinstrument.nl
info@hetinstrument.nl