Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

‘Moonlight’, ’s werelds eerste krachtgestuurde parallelle robot (video)

De Chinese robotontwikkelaar ‘Flexiv‘ heeft “’s werelds eerste krachtgestuurde parallelle robot” ontworpen voor toepassingen die nauwkeurige beweging en krachtcontrole vereisen, zoals het bevestigen van schroeven, het polijsten van voorwerpen en het hanteren van precisieladingen. De robot heet ‘Moonlight’.

De Moonlight robot.

De robot heeft het unieke vermogen om krachten nauwkeurig te meten tot op 0,1N (Newton) en kan zelfs delicate objecten met grote precisie en zorg hanteren, volgens een rapport dat dinsdag is gepubliceerd door ‘Drives & Controls’.

Conventionele robotarmen
Volgens de maker kan de nieuwe robot taken op zich nemen waarvoor normaal gesproken conventionele robotarmen nodig zijn, met behoud van de behendigheid en snelheid van een parallelle robot.
“Moonlight is een combinatie van onze bekroonde Rizon-serie robots en het in de industrie bewezen parallelle botontwerp”, zegt Flexiv’s directeur productontwikkeling, Hao Jiang.

“We zagen dat klanten in sommige specifieke toepassingen een krachtige, kosteneffectieve robotoplossing nodig hadden die zeer nauwkeurige krachtcontrole combineert met aanpassingsvermogen, dus dat is wat we hebben gebouwd. Met zijn verhoogde snelheid en grotere precisie verhoogt ‘Moonlight’ de productie-efficiëntie met behoud van een multi -rol capaciteit.”

De robot kan ladingen van 12 kg aan bij lage snelheden en ladingen tot 7 kg bij snelheden tot 1,5 m/s.
De Moonlight-robot voldoet aan de veiligheidseisen van Pl d, ondersteunt EtherCat-communicatie en is IP65-beschermd. Het is met name bedreven in oppervlaktebehandelingstoepassingen zoals polijsten, slijpen, ontbramen en schuren.

Omdat hij onder elke hoek kan werken, is de robot ook geschikt voor delicate taken, zoals het inbrengen van schroeven in printplaten zonder het risico te lopen de printplaten te beschadigen, aldus het rapport.

Robotgrijper
De Moonlight-robot kan worden aangevuld met een Flexiv-robotgrijper die volgens het bedrijf bijna elk item kan oppakken, ongeacht de vorm of oppervlaktestructuur. Deze “Grav-grijper’ is bedoeld om het vervangen van end-of-arm-gereedschappen te verminderen.


Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie