Bedrijven

manus award 2023: igus op zoek naar innovatieve toepassingen met kunststof lagers

igus reikt voor de elfde keer de manus award uit voor de meest creatieve, economische en duurzame toepassingen met polymeerglijlagers.

De prijs bekroont de meest creatieve, economische en duurzame toepassingen van kunststof glijlagers in industriële toepassingen. De winnaars van de gouden, zilveren, bronzen en groene manus awards ontvangen een prijzengeld van maximaal 5.000 euro.

Ongeacht of het nu gaat om een vuilniswagen, een verpakkingsmachine of een vliegtuigstoel: ingenieurs gebruiken steeds vaker glijlagers gemaakt van hoogwaardige kunststoffen. De polymeerlagers zijn lichter dan metalen lagers, verbeteren de energie-efficiëntie, vereisen geen extra smeermiddelen dankzij de geïntegreerde smeermiddelen en beschermen hierdoor ook het milieu.

“We zijn steeds weer verbaasd over de toepassingen waarin onze polymeerlagers nu in alle sectoren worden gebruikt,” zegt Tobias Vogel, CEO van Glijlagers en Lineaire Technologie bij igus.
“Om deze positieve ontwikkeling te bevorderen en innovatieve ingenieurs te belonen, eren wij de meest innovatieve toepassingen van polymeerglijlagers in industriële toepassingen met de manus award 2023.”

Gebruikers kunnen zich nu aanmelden voor de manus award 2023. igus aanvaardt inzendingen tot 10 februari 2023. Alles is mogelijk, van een toepassing in serieproductie tot maatwerk. De enige vereiste: er moet ten minste één afgerond prototype zijn. Een jury van deskundigen afkomstig uit de wetenschap, de industrie en gespecialiseerde media zal vervolgens vier prijzen ter waarde van maximaal 5.000 euro uitreiken: de gouden, zilveren en bronzen manus award en de groene manus award voor de meest duurzame toepassing. De winnaars ontvangen hun prijs op de Hannover Messe 2023.

Winnaars 10e editie, 2021
De 10e editie van de prijs vond plaats in 2021 en trok een recordaantal van 582 inzendingen uit 41 landen. De gouden manus werd toegekend aan Kässbohrer Geländefahrzeug AG. In de vier oscillerende assen van het PowerBully rupsvoertuig heeft de voertuigfabrikant afscheid genomen van vuilgevoelige en onderhoudsintensieve metalen glijlagers en in plaats daarvan gekozen voor polymeer glijlagerbussen van het type iglidur TX1. Voor deze toepassing had igus de polymeerbussen vervaardigd en getest in voorheen ongekende afmetingen. Finbin won de groene manus. Het Finse bedrijf ontwikkelde een stofreservoir dat zonneenergie gebruikt om afval te comprimeren. Vuilbestendige en smeermiddelvrije glijlagers van tribologisch geoptimaliseerd kunststof iglidur G worden gebruikt in de luik-, pedaal- en transmissiekoppeling van de vuilnisbak.

Meer nieuws van igus B.V.
Meer nieuws over Bedrijven