KNX krijgt voet aan de grond in VS met oprichting KNX Group USA

Als een van de laatste grote landen in de wereld hebben de Verenigde Staten nu ook een eigen nationale KNX organisatie. Vorige week vond de oprichtingsbijeenkomst plaats tijdens de beurs Lightfair International. In de afgelopen twee tot drie jaar werden al steeds meer KNX-projecten gerealiseerd. Nu hebben de actieve marktpartijen in de VS besloten om het internationale protocol ook gezamenlijk via de nationale organisatie KNX Group USA te promoten.

Leden van de KNX National Group USA na de ondertekening van de oprichting van hun nationale organisatie.

Een nationale KNX organisatie houdt zich bezig met marketing en communicatie in het specifieke land waar het is gevestigd. In de nationale organisatie zijn marktpartijen verenigd die zich in dat land op de KNX-markt bewegen. Wereldwijd zijn er al meer dan 40 nationale KNX organisaties actief. Met de oprichting van KNX Group USA worden nu de belangen van twintig marktpartijen behartigd die zich in de Verenigde Staten actief met KNX bezighouden.

De noodzaak voor een prominente rol van het internationaal gecertificeerde protocol KNX is wel heel duidelijk na een analyse van de lokale markt in de VS. Daar zijn van oudsher namelijk maar acht grotere fabrikanten van automatiseringsproducten actief, en een paar kleine start-ups. Vrijwel al deze leveranciers hebben hun eigen producten, installatiemethoden én protocollen. De vraag in de markt verschuift echter steeds nadrukkelijker naar technologieën die in integrale gebouwmanagementsystemen kunnen worden geïntegreerd. En daarbij gaat de vraag heel specifiek naar producten en systemen van verschillende fabrikanten die via een open protocol naadloos met elkaar kunnen communiceren.

De vraag naar KNX – in de VS erkend als een ANSI/ASREA 135 standaard – is de afgelopen jaren pijlsnel gestegen. Er zijn inmiddels diverse, zeer prestigieuze projecten gerealiseerd, zoals het landhuis van baseball legende Eddie Murray en het House of Rock in Los Angeles. Deze showcases hebben in de media sterk bijgedragen aan het enthousiasme voor en de potentie van woning- en gebouwautomatisering op basis van KNX. Om die reden heeft de internationale KNX Association dit jaar voor het eerst deelgenomen aan de Lightfair International, een nationale vakbeurs die van 5 tot en met 7 mei in New York plaatsvond en waar vele duizenden vakmensen met KNX konden kennismaken.

“Met de oprichting van de KNX National Group USA zijn we niet alleen getuige van een nieuw hoofdstuk voor KNX in de Verenigde Staten, maar voor KNX in de hele wereld”, zegt Heinz Lux, CEO van de KNX Association. “De introductie van KNX in dit land en de komende activiteiten die de KNX Group USA organiseert, zijn een steun in de rug van de huidige KNX-leden in de VS, maar openen ook de deuren voor het lidmaatschap van vele nieuwe leden voor de Amerikaanse KNX-community.”

“De markt is er klaar voor en de oprichting van KNX National Group USA kon niet op een betere timing rekenen”, zegt David Thurrow van Siemens en voorzitter van de Amerikaanse KNX association. “Fabrikanten, system integrators en andere professionals die actief zijn met woning- en gebouwautomatisering kijken al lange tijd uit naar een open technologie die hen in staat stelt om allerlei installaties, systemen en apparaten eenvoudig te integreren. We zijn daarom erg blij en tevreden dat we met de oprichting van onze groep een bijdrage leveren aan de groei en het gemak van KNX-systemen in de VS.”