Keynotes over BIM en zonne-energie tijdens beurs Elektrotechniek

Aart van Gelder en Jan van den Hoff, beiden gelieerd aan brancheorganisatie UNETO-VNI, verzorgen tijdens de beurs Elektrotechniek keynote sessies over respectievelijk de onderwerpen BIM en zonne-energie. Aart van Gelder zet in een uur uiteen wat het Bouw Informatie Model (BIM) inhoudt, de huidige stand van zaken, implementatie en de benodigdheden om dit verder voor elkaar te krijgen. Hij stelt verder dat BIM een belangrijke voorwaarde is van verdere ketenintegratie. De keynote van Jan van den Hoff heeft als onderwerp ‘Zonne-energie: wie niet in zonne-energie gelooft, moet er eens in gaan liggen'.

afbeelding: Jan van den Hoff

Aart van Gelder, ex-topman van Imtech en binnen UNETO-VNI verantwoordelijk voor de invoering van BIM, zijn keynote heeft als titel ‘BIM als opmaat naar ketenintegratie’. Van Gelder: “Misschien wel de belangrijkste innovatie van de laatste jaren is het Bouw Informatie Model (BIM). Hierbij worden alle gegevens in het ontwerp-, bouw- en beheerproces in een driedimensionaal gebouwmodel volledig geïntegreerd. Toepassing van BIM heeft belangrijke voordelen. Dankzij deze nieuwe manier van samenwerken is het mogelijk om de vaak hoge faalkosten in de bouw spectaculair terug te dringen. Dat gebeurt door alle bouwpartners -architect, adviseur, aannemer, installateur- te laten ontwerpen in hetzelfde 3D-model. Daarnaast geeft ‘bimmen’ een impuls aan het fenomeen geïntegreerd ontwerpen en is het een uitstekende tool voor optimaal Asset Management in de exploitatie- en onderhoudsfase. Toepassing van BIM is geen toekomstmuziek: de Rijksgebouwendienst (Rgd) en Rijkswaterstaat (RWS) gaan het dit jaar al voorschrijven.” Aart van Gelder geeft zijn keynote op dinsdag 4 oktober van 13.00 tot 14.00 uur in de Croesezaal van Jaarbeurs Utrecht.

Zonne-energie
Jan van den Hoff, voorzitter van de vakgroep Klimaat- en Duurzame Technieken van UNETO-VNI en directeur van Van den Hoff Installatiebedrijf, heeft een heldere visie op duurzame energie in het algemeen en zonne-energie in het bijzonder. Van den Hoff: “Zonne-energie staat volop in de belangstelling. Steeds meer consumenten en zakelijke opdrachtgevers zien brood in zonnepanelen, zo blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche. De branche moet daarom niet afwachten, maar in beweging komen. Tijdens mijn keynote ga ik verder in op de onderwerpen: zonnepanelen en duurzame energievoorziening, rol van de overheid en subsidieregelingen, kennis en kunnen van zonne-energie, UNETO-VNI en zonne-energie en samenwerking is essentieel om klant te bereiken.” Jan van den Hoff staat op woensdag 5 oktober van 13.00 tot 14.00 uur in de Croesezaal.

www.elektrotechniek-online.nl