Kenniscrisis is nijpend, technici nauwelijks te vinden

In het laatste kwartaal van 2011 is de vraag naar technisch specialisten opnieuw gegroeid. Deze ligt 19% hoger dan in dezelfde periode in 2010. In het derde kwartaal van 2011 was er zelfs sprake van een plotselinge toename van 49% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de technische arbeidsmarkt 2011' van Stijn Berden, competence director techniek bij Yacht.

De toegenomen vraag betreft vooral engineers, waarbij met name de energiemarkt een grote stijging laat zien van maar liefst 68% ten opzichte van 2010. Ook de industrie laat een toename zien van 39% ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Binnen de industrie is de vraag naar technici het hoogst in de sectoren food, transport, metaal en chemie. Het CBS rapporteerde onlangs al dat de industrie positiever is gestemd. Food en metaal zien een hogere omzet door hogere afzetprijzen, een hogere productie en orderontvangst en de automobielsector laat het hele jaar een flinke groei zien, de laatste maanden iets stabiliserend. Algemeen is er een blijvende groei te zien in de vraag naar werktuigbouwkundigen. De vraag naar elektrotechnici is onverminderd hoog maar stabiel.

Kenniscrisis is nijpend
Berden: “Er is op dit moment sprake van een heuse kenniscrisis in Nederland; het tekort aan hoogopgeleide technici wordt steeds nijpender. De vraag vanuit de industrie en de energiemarkt is nog altijd hoog en de verwachting is dat dit zo blijft. Het tekort aan hoogopgeleide technici wordt deels veroorzaakt door de vergrijzing. Maar vooral de afnemende interesse in bètaopleidingen onder jongeren staat aan de wortel van deze kenniscrisis, omdat de verse instroom van technici stokt. Werkgevers vissen ondertussen allemaal in dezelfde technische vijver, investeren steeds meer middelen in het vinden van die ene schaarse technicus. Dit leidt tot improductiviteit en is op termijn niet meer te verantwoorden. De kenniscrisis is een zorgelijke ontwikkeling voor Nederland; het tast direct onze concurrentiepositie aan. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van bedrijfsleven, onderwijs en overheid om hier oplossingen voor te bedenken. Die liggen binnen Nederland onder andere in het stimuleren van leerlingen om te kiezen voor bètaopleidingen. Op dit moment kiezen 2 van de 10 leerlingen in Nederland voor een technische opleiding, dit moeten er minstens 4 op de 10 zijn wil Nederland op lange termijn haar kennispositie handhaven.”

Uit onderzoek van Yacht blijkt dat 49% van de ondervraagde hoger opgeleide technici wel in een pool wil werken, 29% wil dat niet en de rest geeft aan het nog niet te weten. Overigens zijn technici doorgaans erg honkvast: slechts 4% geeft aan dat ze actief op zoek zijn naar een andere baan, 30% is niet actief op zoek en de rest zoekt latent.