Onderzoek - ontwikkeling en innovatie

Kenniscoalitie: houd vast aan drie procent BBP naar onderzoek en innovatie

Kennis en voldoende talent zijn cruciaal voor het oplossen van complexe maatschappelijke uitdagingen waar de wereld voor staat; kennis en talent zijn dé grondstoffen voor een toekomstbestendig Nederland. Om de enorme versnelling in investeringen in kennis en innovatie van de rest van de wereld bij te houden, roepen ondernemers en wetenschappers, verenigd in de Kenniscoalitie, de politiek op om te zorgen dat de publieke investeringen in onderzoek en innovatie in Nederland op koers blijven voor het doel van drie procent van het BBP in 2030.

Innovation concept presented by a consultant in management on webinar screen

De wereld beweegt zich snel in de richting van concurrerende machtsblokken, waarbij de inzet van technologie en kennis geldt als ultiem machtsmiddel in de geopolitieke rivaliteit. Het vinden en realiseren van oplossingen voor grote systeemtransities is urgenter dan ooit. Om toekomstbestendig te blijven en om op koers te blijven voor drie procent van het BBP aan onderzoek en innovatie is na 2027 een verdere verhoging van publieke investeringen nodig.

Om dit te bereiken is Nederland op de goede weg met structurele en tijdelijke middelen, bijvoorbeeld uit het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap en het Nationaal Groeifonds. Hiermee zijn de eerste belangrijke stappen gezet om een leidend kennis- en innovatieland te zijn. Om dit te blijven dient ten minste het Nationaal Groeifonds voortgezet te worden, het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap structureel gemaakt te worden en de reguliere budgetten voor de kennisinstellingen op peil te blijven.

Investeringen in onderzoek en innovatie
Nederland is de thuisbasis van enkele van de grootste innovatieve bedrijven ter wereld. Er is echter potentie voor veel meer R&D-intensieve bedrijven in Nederland. Onderzoekers bij kennisinstellingen en bedrijven leveren een grote bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Daarbij is het essentieel dat nieuw ontwikkelde kennis wordt omgezet naar praktische producten of diensten. Een sterke kennisbasis maakt Nederland bovendien aantrekkelijk voor R&D-investeringen door (buitenlandse) bedrijven en zorgt voor het behoud van onze positie als magneet en broedplaats voor (internationaal) talent en nieuwe bedrijvigheid.

Om de investeringen in onderzoek en innovatie optimaal tot bloei te laten komen, is een goede samenwerking en afstemming tussen regio, landelijke overheid en Europa van groot belang. Kennisinstellingen en kennisintensieve (mkb-) bedrijven vormen een belangrijke brug tussen de regio en de wereld. De inhoudelijke aansluiting van regionale, nationale en Europese kennisagenda’s en programmering wordt steeds belangrijker en kan nog beter. De Kenniscoalitie wil zich hier graag samen met de politiek voor inzetten.

Door duurzaam te blijven investeren in onderzoek en innovatie dragen we bij aan een toekomstbestendig Nederland, waarin we een wereldwijde leider kunnen zijn op het gebied van kennis en innovatie.

De Kenniscoalitie roept de politiek op:

Vast te houden aan de ambitie om in 2030 drie procent van het BBP te besteden aan onderzoek en innovatie.

En vraagt concreet om:

  • Voortzetten van het Nationaal Groeifonds, dat gericht zou moeten worden op thematische zwaartepunten, gebaseerd op onder andere de nationale en Europese kennisagenda’s en de Nationale Technologiestrategie. Daarnaast zou er meer aandacht moeten komen voor opschaling van innovaties, door bijvoorbeeld INVEST-NL te betrekken bij (blended) financieringsconstructies.
  • Het structureel maken van het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap (na 2030). Hiermee behouden we onze stevige basis als koploper in onderzoek en innovatie en behouden we talent.
  • In te zeten op een ambitieus Europees onderzoeks- en innovatiebeleid met bijbehorend budget – en op actieve partcipatie in het Europese strategische industriebeleid, zoals de Chips Act, het Innovative Health Initiative en IPCEIs. Dit is van belang om de Europese en Nederlandse weerbaarheid te versterken en kansen te grijpen op het gebied van kennis, innovatie en technologie. Zorg voor meer aansluiting van het regionale en nationale instrumentarium voor financiering van onderzoek en innovatie bij de Europese programma’s en kennisagenda’s.
  • Te zorgen voor een betere uitwisseling en doorvertaling van kennis naar de maatschappij. Investeer in versterking van de kennisbasis bij TO2-instellingen, in valorisatie en knowledge transfer bij academische instellingen en hogescholen én in een excellent investeringsklimaat voor start-ups en scale-ups en toepassingen van (digitale) innovaties bij het mkb.

Meer nieuws over Onderzoek - ontwikkeling en innovatie