Bedrijven

Economie / Financieel

Investering van 100 miljoen euro voor chipmaker Smart Photonics

Smart Photonics, een Eindhovense producent van fotonische chips, krijgt een investering van 100 miljoen euro. De financiering is afkomstig van onder meer de Nederlandse overheid en een groep van strategische Nederlandse spelers uit de industrie en financiële sector, waaronder ASML, NXP en VDL Groep.

Afbeelding: Smart Photonics

In een persbericht meldt Smart Photonics dat het de 100 miljoen euro wist op te halen bij verschillende investeerders. Als onderdeel van het PhotonDelta-groeifonds maakt de Nederlandse overheid 60 miljoen euro vrij voor de chipmaker, Ook ASML, NXP en VDL Groep investeren in het bedrijf, naast financiële instellingen als ING, BOP Impact Ventures en het Deep Tech Fonds, onderdeel van Invest-NL, dat mede wordt gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Smart Photonics gaat de investeringen gebruiken om zijn productiemogelijkheden uit te breiden en de ontwikkeling van zijn geïntegreerde fotonische chipplatforms en Process Design Kits te versnellen. Op deze manier hoopt het bedrijf zijn positie in de Europese fotonicamarkt te versterken.

CEO Johan Feenstra: “We zijn erg blij met de steun van deze nieuwe groep geldschieters en zijn dankbaar voor de voortdurende steun van onze bestaande investeerders. Met deze financieringsronde krijgen we sterke steun van het Nederlandse ecosysteem, inclusief strategische geldschieters en financiële instellingen, in onze ambitie om de wereldwijd toonaangevende gieterij voor Photonic Integrated Chips (PIC’s) te worden.”

ASML, NXP en VDL Groep verklaarden gezamenlijk: “Financiële steun van de drie collega-bedrijven in de Brainport-regio geeft Smart Photonics de beste kans om de essentiële volgende stappen te zetten om de organisatie verder te ontwikkelen, de technische capaciteiten te versterken en hun productiebasis uit te breiden. Onze aanvullende financiering helpt de Brainport en het bredere Nederlandse en Europese fotonica-ecosysteem te versterken. Als Smart Photonics een sterke en veelzijdige gieterij wordt, kan dit het groeiend aantal fabless fotonische chipontwerpbedrijven in de Brainport-regio enorm ten goede komen.”

Smart Photonics werd in 2012 opgericht. Het bedrijf heeft eerder verschillende investeringsrondes gehouden. De Nederlandse overheid investeerde in 2020 al 20 miljoen euro in de chipmaker. Smart Photonics heeft een chipfabriek op de High Tech Campus in Eindhoven, waar de fabrikant geïntegreerde fotonica produceert. Dergelijke chips gebruiken licht in plaats van elektrische signalen voor dataoverdracht. Op termijn moeten dergelijke chips aanzienlijke energiebesparingen en snelheidswinsten mogelijk maken. Nederland speelt een voorname rol bij de ontwikkeling van fotonische chips.

Meer nieuws over Bedrijven
Meer nieuws over Economie / Financieel