Intel viert 40 jaar digitale revolutie

Precies 40 jaar geleden, op 15 november 1971, introduceerde Intel de allereerste, commercieel verkrijgbare microprocessor ter wereld: de Intel 4004. Dit was het startschot van de huidige digitale revolutie, waarbij microprocessoren onmisbaar zijn geworden als het ‘brein' van computers, telefoons, auto's, camera's, koelkasten, radio's, TV's en talloze andere apparaten die we iedere dag gebruiken.

afbeelding 1 en 2: De Intel 4004: 's werelds allereerste microprocessor (1971)

De toenemende mogelijkheden die microprocessoren bieden, zijn voor een groot deel te danken aan het feit dat Intel de Wet van Moore in stand houdt. Deze wet voorspelt het tempo waarin siliciumtechnologie zich ontwikkelt. Ze stelt dat ongeveer elke twee jaar het aantal transistoren op een chip verdubbelt. Daarbij nemen de prestaties toe, terwijl de kosten dalen. Deze wetmatigheid vormt al veertig jaar de basis voor de ontwikkelingen in de chipindustrie. Vergeleken met de Intel 4004 is de huidige generatie Intel Core processoren ruim 350.000 keer sneller, terwijl het stroomverbruik van elke transistor circa 5.000 maal lager ligt. Tegelijkertijd ligt de prijs van een transistor 50.000 keer lager. De komende generatie microprocessoren zal opnieuw energiezuiniger en sneller zijn, dankzij de 3-D Tri-Gate transistoren die door Intel is ontwikkeld. Deze driedimensionale transistoren luiden een nieuw tijdperk in voor de Wet van Moore. Ze vormen de basis voor innovaties in een breed scala aan apparaten en toestellen.

De toekomst
Het is ongelofelijk hoe drastisch de wereld is veranderd sinds de introductie van de microprocessor, maar het is nog boeiender om na te denken over de toekomst. De vooruitgang in chiptechnologie leidt tot een tijdperk waarin computersystemen bewust zullen worden van wat er om hen heen gebeurt. Ze zullen in staat zijn om te anticiperen op de behoeften van mensen. Dit zal de manier waarop mensen omgaan met informatiesystemen en -diensten volledig veranderen. Toekomstige, omgevingsbewuste apparaten, van PC’s en smartphones tot auto’s en TV’s, zullen in staat zijn om mensen te adviseren en ze te helpen op een manier die meer weg heeft van een persoonlijke assistent dan van een traditionele computer.

Terugkijken en vooruitkijken: de impact van de microprocessor
Ter ere van de afgelopen veertig jaar microprocessorinnovatie en om vooruit te kijken naar de volgende vier decennia, heeft Intel foto’s, video-interviews, opiniestukken, infographics en ander materiaal verzameld dat is te vinden op http://newsroom.intel.com/docs/DOC-2411.