INSYGHTLab van TU Delft laat twintig demo’s van Intelligente Systemen zien

Kunnen we een overvaller automatisch volgen via beveiligingscamera's door het centrum van Rotterdam? Dat is een van de toepassingen van het onderzoek waar de afdeling Intelligent Systems (INSY) van de TU Delft zich mee bezighoudt. Op maandag 12 november opent de afdeling officieel haar INSYGHTLab, waar twintig voorbeelden van onderzoek gedemonstreerd zullen worden.

Afbeelding: Interactieve simulatie van een overstroming op een stereoscopische workbench (3D tafel)

Demo’s
INSYGHTlab is uitgerust met de modernste hardware setups voor de diverse technologieën waar de afdeling Intelligent Systems zich op richt: Computer Graphics & Visualisatie, Interactieve Intelligentie, Multimedia Signaalverwerking en Patroonherkenning & Bio-Informatica. Bij de opening van het lab zijn meer dan twintig demo’s van allerlei toepassingen te volgen.

3D-tafel
Een voorbeeld uit het INSYGHTLab is de 3D-tafel. Op deze tafel kun je allerlei gebeurtenissen zeer precies simuleren. Deze simulaties zijn via een speciale bril door de omstanders in 3D te volgen. Dit kan handig zijn voor groepen onderzoekers. Via de 3D-tafel is bijvoorbeeld een overstroming (en de gevolgen daarvan) in allerlei varianten te laten zien. Ook een operatie is in 3D te simuleren en te volgen.

Tracking
Een andere opstelling in het lab betreft Visual Perception & Eye Tracking. Daarbij is te zien hoe een computer willekeurige objecten kan volgen (tracken) in een live video. Dit kan interessant zijn in bijvoorbeeld de beveiliging: kunnen we een overvaller automatisch volgen via beveiligingscamera’s door het centrum van Rotterdam? Een andere mogelijke toepassing hiervan is het automatisch monitoren van snelwegen: rijden de auto’s of staan ze stil, en botsen die twee auto’s op elkaar?

Neelie Kroes
Onlangs kreeg ook eurocommissaris Neelie Kroes al een voorproefje van wat er allemaal te zien is in het INSYGHTLab. Ze kreeg een presentatie over vier informatica-onderzoeken waaraan bij de TU Delft wordt gewerkt. Het ging om toepassingen in de bio-informatica, visualisatie van open data, gepersonaliseerd gebruik van reisdata en de bescherming van de privacy van gebruikers in open data. Ook deze demonstraties zijn te zien tijdens de opening van het INSYGHTLab.