Het beste idee van Electronics & Automation 2011: Sorama Sound Imaging Scan

Een vakjury en het publiek van de beurs Electronics & Automation 2011 hebben gezamenlijk ‘het beste idee' van 2011 bepaald. De geluidscamera van Sorama werd tot winnaar uitgeroepen.

In totaal waren er twaalf inzendingen voor het beste idee van Electronics & Automation 2011. Uit deze groep zijn er zes geselecteerd door middel van een stemronde op de website van E&A. Deze werden in de ochtend van 25 mei gepresenteerd aan een vakjury en het publiek die gezamenlijk ‘het beste idee’ van 2011 bepaalden.

Sound Imaging Scan van Sorama
De huidige hulpmiddelen om geluids- en trillingsbronnen op te sporen en te begrijpen voldoen niet. Ze zijn te traag, te grof en er worden meetfouten gemaakt. De Sorama Scan is een meetinstrument dat werkt met hetzelfde gemak als een warmtebeeldcamera, maar dan voor geluidsbronnen. Deze zijn hiermee op een millimeter nauwkeurig te lokaliseren. De hardware bestaat uit een draagframe met een één bij één meter positioneersysteem waarmee de digitale 64-kanaals MEMS-microfoonarray het geluidsveld aftast. Het gemeten geluidsveld wordt automatisch verwerkt en het bronveld wordt in 3D voor het product berekend en gevisualiseerd. De elektronica en de software heeft Sorama ontwikkeld in samenwerking met Sioux Electronics & Software.