Grootste bijdrage internationale ‘Chip Olympics’ van TU Delft

In San Francisco vindt deze week voor de 60ste keer de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) plaats. Het is de meest prestigieuze en competitieve wetenschappelijke conferentie op het gebied van chipontwerp en sensoren, en staat informeel bekend als de "Chip Olympics". TU Delft levert met twaalf papers en een short course de grootste bijdrage ter wereld, gevolgd door Korea, de V.S. en Japan.

Sensoren: ‘oren, neus en ogen’ van elektronische devices
Zes van de door TU Delft gepresenteerde papers gaan over onderzoek naar sensoren en de daarmee op een chip geïntegreerde elektronica. Deze ‘oren, neus en ogen’ van elektronische apparaten zitten in bijna alles wat je tegenkomt. Een auto heeft een crash-sensor waardoor de airbag geactiveerd wordt, een smartphone heeft naast een microfoon, aanraakscherm en bewegingssensoren ook een sensor die ‘voelt’ wanneer de batterij bijna leeg is. De technologie voor deze micro-sensoren is volop in ontwikkeling. Onderzoeksgebieden omvatten detectoren voor gassen en lab-on-a-chip systemen voor goedkope chemische analyses. Veel van het onderzoek vindt plaats in de faciliteiten van het DIMES Technology Center van de TU Delft en richt zich onder meer op het steeds kleiner en energiezuiniger maken van deze microsensoren.

Communicatie technologie: ‘de stem’
Sensoren krijgen nog grotere waarde wanneer zij ondersteund worden door draadloze communicatie voor datatransport. De andere zes op de ISSCC gepresenteerde TU Delft papers omvatten dan ook communicatie gerelateerde onderwerpen, ook wel de ‘stem’ van elektronische apparaten. De uitdaging van huidige communicatie technologie is het ontwikkelen van hogere bandbreedtes en energiezuinigere chips, zodat de batterij van mobiele devices langer meegaat. Daarnaast wordt in onderzoek van TU Delft gekeken naar lager energieverbruik en ‘high frequency RF communication chips’. In samenwerking met Mediatek, Taiwan, presenteert TU Delft een extreem zuinige ‘communication chip’ die een nieuw record vestigt met een totale energie-efficiency van meer dan 20 procent.

Digital RF
De afdeling micro elektronica onder leiding van Professor Lina Sarro kent nog meer successen. Universitair hoofddocent Bogdan Staszewski ontving afgelopen jaar de IEEE Industrial Pioneer Award voor het ontwikkelen en commercialiseren van ‘Digital RF’. Ook Professor Edoardo Charbon leverde in samenwerking met Nasa’s Jet Propulsion Lab een belangrijke bijdrage over sensoren voor ruimte-exploratie: zijn paper werd door ISSCC in de schijnwerpers gezet.

Topsectorenbeleid
De wetenschappelijke bijdragen van de TU Delft sluiten nauw aan bij het topsectorenbeleid van de Nederlandse overheid. De topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) is een belangrijke motor en aanjager van de Nederlandse economie met de ambitie de export in 2020 te verdubbelen. Nederland is een van de toonaangevende Europese landen op het gebied van het ontwerp en de productie van componenten en circuits, een van de belangrijkste pijlers van de totale HTSM sector.