Groningen en Zeeland nog in de race voor Europees Hyperloop testcentrum

Vandaag is bekend gemaakt dat Groningen en Zeeland nog in de race zijn als locatie voor het European Hyperloop Center (EHC). Meerdere provincies hebben interesse getoond in dit testcentrum voor de duurzame hyperloop technologie. Deze snelle transport technologie heeft als doel een oplossing te bieden voor de wereldwijde groei van passagiers- en goederenstromen. De hyperloop kan op den duur korte afstandsvluchten vervangen.

Het EHC is een initiatief van de Nederlandse ontwikkelaar Hardt Hyperloop. Het testcentrum is niet alleen een faciliteit voor Hardt Hyperloop, maar wordt opengesteld voor ontwikkelaars van over de hele wereld. Het EHC zal bestaan uit een high-speed testbaan van 3 kilometer en een onderzoekslaboratorium. Onderzoek uitgevoerd in het EHC moet uitwijzen in hoeverre de hyperloop een realistisch alternatief is voor korte afstandsvluchten. Het is de verwachting dat het EHC, dat in 2022 wordt geopend, uitgroeit tot hét Europese centrum van de hyperloop technologie.

Tot vandaag waren er nog vier provincies in de race om het EHC te verwelkomen. Nu is het duidelijk geworden dat het zal komen te staan in Groningen of in Zeeland. Die beslissing is genomen door een commissie van experts. Tim Houter, CEO van Hardt Hyperloop, over de geselecteerde locaties: “Groningen en Zeeland hebben allebei een goed voorstel. Beiden hebben een mooie locatie beschikbaar waar wij goede mogelijkheden zien om dit centrum te realiseren.”

Hyperloop testcentrum positieve impuls voor provincie
De betreffende provincies zijn verheugd met hun kandidatuur. Jo-Annes de Bat, gedeputeerde voor provincie Zeeland: “De hyperloop past goed bij Zeeland en onze ambities als het gaat om duurzaamheid en innovatie. Zeeland is aangewezen door de Rijksoverheid als proeftuin voor slimme mobiliteit; we testen hier verschillende nieuwe innovatieve vervoersmogelijkheden. Nu we weer een stap dichter bij de realisatie zijn willen we met alle betrokken partijen zo snel mogelijk om de tafel.”

Namens Groningen reageert gedeputeerde Mirjam Wulfse: “In Groningen is veel in beweging. We hebben de jongste stad van Europa en we lopen voorop in innovatieve oplossingen bij de grote transities zoals energie, landbouw en in het vervoer. De universiteit, de hogeschool, bedrijven en overheden werken daarbij nauw samen. Een testbaan voor de hyperloop past perfect in deze ambitie.”

Het EHC is erg gewild bij provincies vanwege de positieve effecten voor de regio. Een analyse van adviesbureau Berenschot bevestigt deze veronderstelling. De testfaciliteit zal de regio een impuls geven door onder meer de werkgelegenheid en inkomsten te vergroten. Als Europees kenniscentrum voor duurzame mobiliteit creëert het EHC een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven. Berenschot stelt dat hierdoor een innovatiecluster kan ontstaan. De (inter)nationale belangstelling voor het EHC draagt verder bij aan het duurzame en vooruitstrevende imago van de regio.

Binnen een maand wordt de knoop definitief doorgehakt. Tot die tijd hebben de twee overgebleven provincies de mogelijkheid om hun voorstel voor het EHC te concretiseren.

Revolutionaire transport technologie
De hyperloop is een veelbelovende technologie voor vervoer van mensen en goederen. In een buizensysteem verplaatsen voertuigen zich autonoom middels een volledig elektrisch magnetisch aandrijfsysteem. De lagedrukbuizen zorgen voor de ideale omstandigheden waardoor de voertuigen beschermd zijn tegen weer en wind en zeer energiezuinig kunnen voortbewegen. Reizen met de hyperloop is CO2 neutraal en bovendien erg snel. Vanuit Amsterdam reis je met de hyperloop in slechts 15 minuten naar Eindhoven en ben je binnen 50 minuten in Frankfurt. Aangezien de hyperloop tweemaal zoveel personen kan vervoeren dan de huidige hogesnelheidstrein, biedt deze technologie een duurzame oplossing voor de wereldwijd exponentieel groeiende passagiers- en goederenstromen.

Hardt Hyperloop is wereldwijd hét toonaangevende bedrijf in hyperloop transport technologie en won in 2017 de internationale hyperloop wedstrijd uitgeschreven door Elon Musk. Hardt Hyperloop bezit als enige partij ter wereld een technologie die het mogelijk maakt om voertuigen te laten afslaan zonder fysieke wissel. Hierdoor is het mogelijk een netwerk te creëren waarin voertuigen zonder tussenstop, direct van begin- naar eindstation kunnen reizen. Dit maximaliseert het reisgemak en minimaliseert de reistijd. Hardt Hyperloop onderscheidt zich daarnaast door een open ecosysteem waarbij partners worden uitgenodigd samen te werken om zo de ontwikkeling van de technologie te versnellen.